Lider PDK-a

Lider Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi izneo je kritike na račun premijera Albina Kurtija i njegovih postupaka na jučerašnjem sastanku u Ohridu, ocjenjujući da je on u roku od tri nedjelje prihvatio sve što je rekao da nikada neće.

Krasniqi je na Facebooku naveo da su Kurtijve odluke unazadile Kosovo.

„27. februara u Briselu premijer Kurti je prihvatio evropski prijedlog. Juče, 18. marta, dogovorio je sprovođenje ovog sporazuma. Za manje od tri nedjelje, Albin Kurti je prihvatio sve što je obećao da neće. Ali izvan njegovih obmana, naša briga ostaje Kosovo, naši građani i buduća pokolenja, koji će nažalost, pored toga što su izgubili vjeru u perspektivu koju nudi Kosovo, nasljediti i zamrznuti sukob. Ovo je direkta posljedica grešaka Albina Kurtija koji je pregovaraoi omogućio sporazum koji je nedovoljan za Kosovo“, ističe Krasniqi.

Smatra da je sporazum veliki neuspjeh koji će na kraju Kosovo skupo platiti.

"Sporazum bez međunarodnog priznanja, usmjeren na napredno udruženje i političku autonomiju ZSO i bez garancije evroatlanskih integracija Kosova je veliki politički i nacionalni neuspjeh, koji ćemo skupo i dugoročno svi platiti“, zaključuje on.