Postignut dogovor

Premijer Kosova Albin Kurti potvrdio je da je u Ohridu postignut dogovor i implementaciji aneksa sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i rekao da je sada na EU da nađe mehanizam.

"Srbija je, baš kao i na prošlom sastanku u Briselu, izbjegavala potpisivanje Sporazuma, a sada i Aneksa. Na EU je da pronađe mehanizam kako bi sporazum učinili pravno i međunarodno obavezujućim", napisao je Kurti na Twitteru.

On se također zahvalio visokom predstavniku Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu, specijalnom predstavniku Miroslavu Lajčaku, kao i specijalnom izaslaniku Gabrijelu Escobaru na posvećenosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije u Ohridu da je nekakav dogovor postignut.

"Danas je trebalo da dogovorimo implementacioni plan, nekakav dogovor smo postigli", rekao je Vučić.

On je dodao da ništa nije potpisao. "Ovih nekoliko tačaka smo dogovorili i one će postati deo pregovaračkog okvira za obe strane", dodao je. Vučić je naveo da se ništa nije završilo večeras, nego da tek počinje.

Nakon cjelodnevnih sastanaka u Ohridu, šef EU diplomatije je rekao da su Srbija i Kosovo postigli dogovor.

"Kosovo i Srbija su se dogovorili o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa među njima", rekao je on, osvrćući se na evropski predlog koji su strane prihvatile 27. februara u Briselu.

EU je bila posrednik na samitu u Ohridu. Borrell je istakao da će Brisel nadzirati poštovanje dogovora, jer je on sada dio pregovaračkog okvira Srbije i Kosova na njihovom putu ka članstvu u EU, a da će nepoštovanje dogovora imati posljedice.