Specijalni izaslanik SAD

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar izjavio je za Radio Slobodna Evropa da će Zajednica opština sa srpskom većinom biti definisana satatutom i da će funkcionisati u skladu sa Ustavom Kosova, napominjući da postoji način da se napravi model za ZSO koji ne stvara Republiku Srpsku.

Escobar napominje da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak dao 16 modela sličnih aranžmana unutar Evropske unije koji nisu uticali na funkcionalnost ili ustavnost tih zemalja. Dodaje da je jedna od najvažnijih stvari do kojih bi Zajednica dovela to da stvori veze između stanovništva koje se, kako je rekao, povremeno osjeća izolovano i marginalizovano i centralne Vlade.

"I, zapravo govorimo o komunalnim uslugama. Ne govorimo o izvršnim funkcijama. Govorimo o pružanju usluga ljudima na njihovom jeziku. Dakle, Zajednica bi preuzela usluge koje im trenutno obezbjeđuje Srbija i stavila ih pod pravni okvir Kosova. Tako treba i tako će biti", objašnjava Escobar.

Escobar ističe da će biti pritisaka na Srbiju da prestane da podržava paralelne strukture, jer je tako navedeno u sporazumu.

"Moramo da razumemo šta su neke od paralelnih struktura. U nekim slučajevima, škole i bolnice se smatraju paralelnim strukturama. Te institucije biće uključene u pravni okvir Kosova, odnosno pod okrilje Zajednice, tako da njima neće rukovoditi Srbija, već Kosovo, preko Zajednice", rekao je on.

Dodaje da postoji mogućnost da Srbija finasira kulturne i obrazovne aktivnosti.

"Imajmo na umu da ljudi na sjeveru nisu samo građani Kosova. Oni su i državljani Srbije. Imaju dvojno državljanstvo. Dakle, oni bi trebalo da budu dvostruko favorizovani, a ne dvostruko ugroženi", naveo je Escobar.

Escobar objašnjava da Beograd i Priština ne mogu da biraju koje će sporazume primjenjivati, jer će postojati jasni rokovi i jasna očekivanja.

Specijalni izaslanik napominje da mnoge probleme na Balkanu nije izazvala Rusija, ali da ona pokušava da ih pogorša, dodajući da moraju da se reše odnosi Srbije i Kosova da bi region ozdravio.

"Obe strane su pod istim pritiskom i suočavaju se sa istim posljedicama, ako ne krenu napred po pitanju ovog evropskog plana. Tako da je veoma teško videti kako bi neko rekao da nije bilo pritiska na Srbiju, a ključna mjera za procjenu je to da su pristali na normalizaciju pod evropskim uslovima", poručio je Escobar.

Escobar ističe da bi nakon današnjih sastanaka, postojala mogućnost da se obnovi diskusija o učešću Srba na predstojećim izborima na Kosovu.

"Voljeli bismo da Srbi učestvuju na izborima. Mislim da su zabrinuti kako će izgledati njihovo predstavljanje, ali se nadam da bismo nakon današnjih sastanaka mogli da obnovimo diskusiju sa njima o učešću na predstojećim izborima", naveo je Escobar.

Izvor: RSE