Ohrid

Završeni su bilateralni susreti zvaničnika EU sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji.

Radio Slobodna Evropa prenosi da se uskoro očekuje početak zajedničkog sastanka.

Podsjećamo da je na dnevnom redu rasprava o primjeni prijedloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Prije ovog sastanka, premijer Kosova, Albin Kurti, imao je naporan dnevni red prije tripartitnog sastanka u Ohridu. On je danas održao brojne male sastanke uoči sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kome će posredovati predstavnici EU.

Prvobitno se šef vlade sastao sa liderom DUI-ja Alijem Ahmetijem i ministrom inostranih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem.

Kurti se potom sastao sa premijerom Sjeverne Makedonije Kovačevskim.

Nakon ovih sastanaka, Kurti je izrazio optimizam u pogledu velikog sastanka.

„Optimista sam, pažljiv sam i daćemo sve od sebe za Republiku Kosovo, ustavnost, suverenitet, teritorijalni integritet, javni i narodni interes za sve građane bez razlike, jer ja sam premijer Republike svih građana bez razlike”, rekao je Kurti, prenosi Klan Kosova.

On je naveo da je Kosovo zainteresovano za sporazum.

“Ovom prilikom, osim što sam optimističan, došao sam s namjerom i dobrom voljom, te u dobroj namjeri da se ranije postignuti sporazum, koji nažalost nije potpisan u Briselu 27. februara, nastavi kroz razgovore o planu implementacije i na ovaj način da se završi sporazum o normalizaciji”, rekao je Kurti.

Premijer Kurti se sastao i sa zamjenikom pomoćnika sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja i istovremeno specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Iz kabineta premijera saopšteno je da je Kurti zahvalio američkom izaslaniku na kontinuiranoj podršci.

“Razgovarali su o današnjem sastanku, značaju i očekivanjima od ovog sastanka. Premijer Kurti je zahvalio g. Eskobaru za njegovu i stalnu podršku SAD u procesu dijaloga, ističući ovde posvećenost i konstruktivan pristup Vlade Republike Kosovo ovog vikenda i celom procesu“, navodi se u saopštenju kabineta premijera.