Saopštenje

Glavni odbor Demokratske partije Kosova podržao je stav lidera te partije Memlija Krasniqija da je evropski sporazum, od 27. februara, nedovoljan i da ne ostvaruje državne ciljeve Kosova i njegovih građana, prenosi Telegrafi.

“Iz sporazuma sa fokusom na uzajamnom priznanju, nažalost, premijer Albin Kurti je doneo u zemlju privremeni sporazum sa fokusom na Zajednicu opština sa srpskom većinom”, rekao je Krasniqi.

U saopštenju, nakon sjednice Glavnog odbora, navodi se da PDK kontinuirano podržava dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i ohrabruje vladu da se ozbiljno angažuje u tom procesu, kako bi ostvarila državne ciljeve Kosova.

“Sporazum koji je predložio i već prihvatio premijer Kurti je nedovoljan i ne ostvaruje državne ciljeve Kosovo i naših građana. PDK smatra da samo konačan i sveobuhvatan sporazum, pravno obavezujući i međunarodno garantovan, usmjeren na međusobno priznanje Kosova i Srbije, omogućava trajni mir i konkretno unapređenje evroatlantskih integracija Kosovo”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da sporazum treba da očuva unitarni karakter Kosova, u okviru postojećeg ustavnog uređenja, kao i da stvori realne mogućnosti za formalno priznavanje od strane pet zemalja EU koje to još nisu učinile, pokretanje procesa članstva u NATO, prvobitno kroz učešće u „Partnerstvu za mir“, kao i dobijanje statusa države kandidata za članstvo u EU, ne odstupajući od poštovanja ranije postignutih sporazuma.

U PDK ocjenjuju i da je trenutna situacija posledica neodgovornog pristupa premijera Kurtija i počinjenih uzastopnih grešaka u procesu dijaloga i u odnosu na međunarodne partnere Kosova.

“PDK, kao državotvorna stranka, uvek je stavljala i stavljaće državni interes ispred partijskog. Nastavićemo komunikaciju i blisku koordinaciju sa međunarodnim partnerima Kosova, kako bismo unapredili zajedničku težnju za konsolidovanom državom u međunarodnoj areni i integrisanom u evroatlantsku porodicu”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi