Dopisnik Kohe iz Brisela

Dopisnik Kohe iz Brisela Avgustin Palokaj uvjeren je da na današnjem sastanku premiejra Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Ohridu neće biti potpisivanja, već da će se dogovarati u vezi implementacije evropskog plana.

Palokaj je ukazao da se moraju razlikovati riječi sporazum, napredak i potpis i u tom smislu naglasio da niko ne očekuje da će u Ohridu na sastanku biti potpisivanja, prenosi Koha.

"Na osnovu onoga što smo juče videli i čuli na mnogim sastancima i u saopštenjima, očekuje se da će  biti dogovor o planu implementacije evropskog plana, kao što je dogovor o sporazumu u Briselu bio 27. februara", rekao je Palokaj.

Palokaj naglašava da Evropska unija neće prihvatiti neuspjeh čak i ako ne bude dogovora.

"Ne vidim da će EU izaći sa neoštećenim kredibilitetom ako sutra dođe do neuspeha. EU neće prihvatiti bilo kakav neuspjeh, čak i ako se ne postigne dogovor. Čućemo svakako saopštenje koje pokazuje napredak, kao što su to činili već 12 godina, pošto EU nikada nije priznala da je propala", rekao je Palokaj.

Prava očekivanja za danas su, smatra Palokaj, da će biti dogovora, a onda će se videti kako će se obaviti posao potpisivanja.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Ohridu, a na tom sastanku koji je sazvao Josep Borell učestvovaće i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore