Sastanak u Ohridu

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar izrazio je optimizam u pogledu rezultata sastanka u Ohridu, ali i rezervu u vezi sa postizanjem konačnog dogovora, prenosi Reporteri.

„Imaćemo rezultate, ali želim da istaknem da vjerovatno nećemo imati konačan dogovor. Radićemo na završetku Aneksa, ali očekujem veliki napredak“, izjavio je Escobar.

On je naglasio da će u Ohridu fokus biti na dogovaranju aneksa implementacije sporazuma postignutog u Briselu.

„Apsolutno mislim da je to stvar realizma. Dakle, dvije strane su se saglasile sa Osnovnim sporazumom, tih početnih 11 tačaka koje su prihvaćene bez ikakvih uslova i izmena i sada je tema Aneks o implementaciji. Dakle, sve tačke će biti uključene u aneks implementacije, ali ostaje samo pitanje kako ih formulisati da postanu dostižne“, rekao je Escobar.

Sa sastanaka koje je održao prvo u Beogradu, a potom i na Kosovu, sa liderima vlasti i opozicije, Escobar je rekao da je video da obe strane razumeju važnost sastanka.

„U obe države, u obe prestonice, imao sam niz sastanaka ne samo sa liderima vlasti, već i sa liderima opozicije, kao i sa drugim važnim ličnostima. Ono što mogu da zaključim iz svega je da obe strane razumeju važnost sutrašnjeg sastanka. Obe strane shvataju da bi ovaj potencijalni dogovor mogao da otključa mnoge mogućnosti. Tako da sam pomalo optimističan“, rekao je Escobar.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri