Italijanski ambasador

Italija očekuje pozitivne rezultate između Kosova i Srbije na sastanku u Ohridu, rekao je italijanski ambasador u Prištini Antonello De Riu.

De Riu rekao je da evropska strana ne želi da razmatra negativan scenario.  

"Ovih mjeseci smo vrijedno radili da donesemo pozitivan rezultat, koji približava mir regionu i intenzivira mogućnosti da Kosovo, Srbija i ostatak regiona postanu punopravni članovi evroatlantske zajednice", rekao je De Riu.  

De Riu je dodao da "neće biti u redu da se javno postavlja pitanje negativnih posljedica” uoči sastanka na visokom nivou u Ohridu, dodajući da "ima još vremena da se razmisli o najgorem scenariju“.

"Želimo da se sada fokusiramo na velike mogućnosti za Kosovo koje proizilaze iz sporazuma o implementacionom aneksu. Ima još vremena da se razmisli o najgorem scenariju, koji ne namjeravamo da razmatramo u ovoj fazi", naveo je De Riu.

Rekao je da je EU jasno stvaila do znanja političkkim liderima dvije strane tokom prethodnih sastanaka da bi svaka tendencija da se spriječi pozitivan ishod mogla u potpunosti da potkopa proces dijaloga pod pokroviteljstvom EU, koji predstavlja jedini način za postizanje evropskih integracija.