Kapitulacija

Advokat Tom Gashi rekao je da bi, ukoliko Kosovo prihvati osnivanje Zajednice srpskih oština, to značilo kapitulaciju i početak secesije velikog dijela Kosova, kao i formiranje "Republike Srpske" kakva je u Bosni i Hercegovini, piše Ekonomija onlajn.

Gashi je, govoreći o sastanaku u Ohridu, naglasio da ne očekuje da će se desiti bilo šta spektakularno i da premijer Kosova Albin Kurti neće prihvatiti tekuće zahtjeve Srbije.

On navodi da "prošlo je vrijeme onih koji su potpisivali sve što je Srbija željela".

"Sutra se u Ohridu neće desiti ništa spektakularno. Vjerujem da će opet biti pregovora u smislu da nijedna strana neće prihvatiti. Ono što Srbija traži od 2013. godine, sa Albinom Kurtijem nikada neće postići. Kurti, kao premijer Kosova, nije ucjenjivan, niti može biti ucjenjen. Na primjer, drugi su imali problema sa međunarodnim krivičnim pravom, koje Albin Kurti nema, niti je korumpiran niti može da bude korumpiran i kristalno je jasna ličnost", rekao je on.

Izrazio je uvjerenje da Kurti nikada neće podleći pritiscima međunarodne zajednice, jer ga, kako kaže, nisu birali oni, već građani Kosova.

"Albin Kurti nikada neće potpisati nešto poput onoga što se od njega traži pod međunarodnim pritiskom i vjerujem da Albina Kurtija nisu izabrali međunarodni predstavnici za premijera, već smo ga mi izabrali. Naravno, više nas brine šta kaže Amerika, ali i druge zemlje Evropske unije. Mi smo nezavisna država, mi smo najdemokratskija država koja nudi nacionalnim manjinama, uključujući i srpsku koja je ispod četiri odsto, što nijedna nacionalna manjina nema", rekao je Gashi.

Gashi je smatra da ZSO ne treba prihvatiti, jer bi to "odseklo jedan dio teritorije".

"Treba da znamo da niko formalno ne traži da se potpiše takva Zajednica. Treba da znamo da ako bi tako nešto bilo potpisano, to bi bila kapitulacija države Kosovo, počeo bi početak secesije veoma velike teritorije Kosova i imali bismo formiranje 'Republike Srpske', kakva je u Bosni i Hercegovini", rekao je Gashi.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online