Sastanak sa predsjednicom

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je na konferenciji za novinare 17. marta, nakon sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, rekao da očekuje pozitivan ishod razgovora u Ohridu.

On je ponovio da SAD podržavaju svaku priliku koja zemlje regiona vodi ka miru i evroatlantskim integracijama.

"Mislimo da ovaj evropski predlog (za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, prim. aut.), kroz dijalog kojim posreduje EU, pruža izuzetnu priliku za trajni mir između dve zemlje", rekao je on.

Sa druge strane, predsednica Vjosa Osmani je navela da Kosovo u Ohrid ide sa stavom da je evropski predlog "pravedan, stabilan i sveobuhvatani sporazum u kojem nas tretiraju kao dve ravnopravne države".

Ona je takođe rekla da je taj predlog jedini način da se obezbedi dugoročni mir, stabilnost i prosperitet u regionu.

"Moje očekivanje kao predsednice Kosova je da će sporazum doneti konkretne opipljive rezultate za Kosovo. Samim tim, obezbediće integraciju Kosova u evroatlantske institucije, obezbediće sveobuhvatnu integraciju srpske zajednice u institucije Republike. To će rezultirati efektivnim rasformiranjem svih nelegalnih struktura Srbije (na Kosovu)“, rekla je Osmani.

Ona je izrazila uverenje da evropski predlog sadrži važne principe međunarodnog prava i međunarodnih odnosa, "koji će otvoriti put ka međusobnom priznanju".

Prema planu, Escobar će se drugog dana posete Kosovu sastati i sa premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem i presednikom Skupštine Glaukom Konjufcom.

Ovi sastanci američkog izaslanika sa liderima Kosova dolaze uoči sastanka u Ohridu u Severnoj Makedoniji 18. marta, gde će Kurti sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o implementaciji evropskog predloga za normalizaciju odnosa dveju strana.

Escobar će sastanku u Ohridu prisustvovati u svojstvu posmatrača.