Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj kaže da je 2013. počela primjena Zajednice opština sa srpskom većinom, mnoge teme danas bi bile zaboravljene, a jedna od njih je i liberalizacija viza, prenosi Koha.

Hoxhaj smatra da bi kompromis u godini kada je potpisana ZSO bila manje štetan od 7. člana evropskog sporazuma Kosova i Srbije.

"Da smo 2013. počeli da sprovodimo Sporazum o pridruživanju, 2023. to ne bi bila tema. Kompromis koji je tada napravljen bio je manje štetan od člana 7 ovog sporazuma. Prijedlog ZSO je bio prijedlog gospođe Catherine Ashton. ZSO su tada blokirali Kurti i drugi. Da se sproveo danas bismo imali rezultate. Pitanje viza bi bilo zaboravljeno. Ne bismo imali situaciju na sjeveru“, izjavio je Hoxhaj.

Hoxhaj ističe da se premijer Albin Kurti odrekao priznanja od Srbije, napominjući da je plan "B" Kurtija partnerstvo sa međunarodnim organizacijama, gdje bi Kosovo moglo da postane član.

"Ako su UN nemoguće, ako danas imamo takav sporazum i on propadne, koje bi organizacije bile od vitalnog značaja za Kosovo. Savjet Evrope. Ako partnerske države ne mogu da stave kosovsku aplikaciju na sto i kakva je predvidljivost procesa. Mogu li postojati druge organizacije koje su od vitalnog značaja? Kada smo vodili dijalog nismo to radili samo sa Srbijom, već i sa našim partnerima. Kurti bi prije sastanka u Ohridu trebalo da bude u Vašingtonu, u Parizu, odnosno u centrima za odlučivanje“, dodao je Hoxhaj.

Hoxhaj napominje da bi Kurti trebalo da gradi strateško partnerstvo sa SAD, kako bi članstvo u međunarodnim organizacijama bilo lakše.

Hoxhaj je napomenuo da sastanak u Ohridu koji će biti održan u subotu (18. marta) možda neće biti posljednji sastanak strana. Ovaj sporazum, za koji se očekuje da bude potpisan, prema Hoxhaju nije ni obavezujući ni legalan.

"Ovo je vrijeme za male korake na Balkanu, nije vrijeme za preokret. Ranije smo, u odnosu na dijalog vodili debate sa spoljnom politikom, koja je prešla u unutrašnju politiku. Riječ je o sukobu starom 200 godina na Balkanu. Srbi u Srbiji nisu imali racionalan odnos prema Kosovu. Kad vidite šta kažu i kada pokušavaju da obnove istoriju. U kontekstu koji imamo uz američku i evropsku podršku, stvari se mogu promjeniti. Ne može biti pomirenja, a da Srbija ne prizna postojanje Kosova“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore