Podsjećanja radi...

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da će premijer Albin Kurti potpisivanjem sporazuma o evropskom prijedlogu sa Srbijom sprovesti sve sporazume koje je ranije kritikovao, i zbog kojih je predstavnike nekadašnje vlade nazvao izdajnicima, prenosi Gazeta express.

Mustafa je podsjetio da je Kurti njegovu vladu kritikovao što su potpisali sporazume iz 2013. i 2015. godine, ističući da su ih Kurijeve riječi politiški ugrozile.

"Ovim sporazumima će biti sprovedeni svi sporazumi koji su kritikovani i za koje smo se na različite načine kvalifikovali. U ovom slučaju, ne brinem previše šta je Kurti rekao o nama, kako nas je kritikovao, kako nas je ugrozio pred javnošću, jer smo bili ugroženi kada smo proglašeni za izdajnike. U ovom sporazumu će biti sprovedeno sve što je ranije postignuto kao dogovor", navodi Mustafa.

Mustafa smatra da će evroski prijedlog doneti neku vrstu autonomije za Srbe.

"Sporazum o Zajednici će sadržati i druge elemente, koji nisu sadržani u sporazumu iz 2013. godine koji je ratifikovan u Skupštini. Tačka 7 govori o nekoj vrsti samouprave Srba na Kosovu, ne radi se o samoupravi opština, već o samoupravi srpske zajednice, što znači svojevrsnoj autonomiji Srba na Kosovu", ocjenjuje Mustafa.

Upozorava da Kurti treba da bude oprezan u procesu implementacije, jer može, kako kaže, postojati stvari koje bi mogle da naškode Kosovu.

"Čak i Kurti i svi mi, pošto je to sporazum koji se tiče cijelog Kosova, moramo da budemo oprezni, šta prihvatamo u procesu implementacije, jer može biti stvari koje u tom procesu mogu da nanesu štetu Kosovu", kazao je Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express