Nećemo glasati

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi kaže da u Skupštini neće glasati o ratifikaciji sporazumu sa Srbijom u formi kako je dogovoreno na osnovu evropskog prijedloga, prenosi Telegrafi.

"Ovo je međunarodni ugovor i mora se ratifikovati u Skupštini, inače neće imati pravnu važnost, neće biti obavezujući. Ovo je veoma važno reći i pojasniti. Sporazum kao takav ispunjava kriterijume propisane članom 18. Ustava. Onog trenutka kada se tako nešto postigne nastavićemo naše diskusije, uključujući sastanke Upravnog savjeta, rukovodstva stranke, otvoriti diskusije za odlučivanje o konačnom stavu. Ali, jedno vam kažem, ovaj sporazum kakav jeste, on ne može imati našu podršku”, kaže on.

Krasniqi kaže da je pesimističan da će na sastanku u subotu u Ohridu biti dogovora, jer su, kako kaže, velike razlike u njegovoj implementaciji.

"Bez dogovora u vezi s planom implementacije, aneks iz člana 11. nema saglasnosti. Ostaje nam da vidimo hoće li biti dogovora ili ne, mimo taktičkih izjava koje strane mogu da daju.  Moramo videti konačan tekst, moramo znati da li ima dogovora, jer je deklarativno, a sporazum se implementira kada je potpisan. Do tog trenutka je dug put i verujem da postoje velike razlike u pogledu plana implementacije“, dodaje Krasniqi.

Prema njegovim riječima članom sedam se rizikuje stvaranje statusa političke autonomije za srpsku zajednicu.

"Član sedam je najproblematičniji član cijelog ovog sporazuma. To suštinski rizikuje stvaranje statusa političke autonomije za srpsku zajednicu s jedne strane, kao i statusa vjerske eksteritorijalnosti za SPC, s druge strane. Sada čelnici države priznaju da je to ustupak, ali i dalje ne pokazuju kakav je to ustupak i u kojoj mjeri šteti ustavnom poretku Kosova”, navodi on.

Ovaj sporazum je, prema njegovim riječima, degradiran zbog toga što je Albin Kurti donosio sporazume bez priznanja.

Krasniqi ističe da je na osnovu sastanaka sa međunarodnim saveznicima video i gubitak njihove ambicije za dijalog.

"Gubi se ambicija čak i od strane međunarodnih partnera, jer u stvarnosti oni danas ne mogu ponuditi više. Bolno je što se nalazimo u situaciji u kojoj se nalazimo sa pristupom uzmi ili ostavi, kada je ono što nam se nudi višestruko manje važno od onoga o čemu se godinama govori i na čemu se radi", zaključuje Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi