Američki ambasador na Kosovu

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier izjavio je da je potrebno formirati "neku vrstu" Zajednice srpskih opština i dodao da ne vjeruje da će u Ohridu biti usaglašen kompletan oblik ili funkcija ZSO, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Hovenier, odgovarajući na pitanje da li ima prostora da se u Ohridu ponovo pregovara oko formiranja ZSO, kaže da je "teško ponovo pregovarati o nečemu što još nije bilo deo pregovora".

"Postoji mnogo prostora za to kako bi ona mogla da izgleda. Želim da ponovim ono što su SAD dosljedno govorile – razumemo neke zabrinutosti koje su iznete. Ne vjerujemo da je primjereno da Kosovo pristane na sve što je u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Ne vjerujemo da je prikladno da Kosovo uspostavi nešto što nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine. To su neke smjernice, ali unutar toga postoji dobar prostor za ono šta bi Zajednica srpskih opština bila", rekao je Hovenier.

Govoreći o predstojećim razgovorima u Ohridu oko formiranja Zajednice srpskih opština, Hovenier je rekao da ne vjeruje da će se tog dana usaglasiti kompletan oblik ili njena funkcija i dodao da je važno načiniti korak ka napretku.

Hovenier vjeruje da bi eventualni sporazum u Ohridu mogao da dovede do učešća Srba na izborima za gradonačelnike u opštinama na sjeveru, koji su zakazani za 23. april.

Hovenier kaže da sada fokus treba da bude na uspješnoj i efektivnoj implementaciji prijedloga za normalizaciju odnosa.

Navodi da će SAD uložiti napore da pomognu Kosovu oko prijema u Partnerstvo za mir, ukoliko zvanična Priština pruži konstruktivan doprinos za normalizaciju odnosa.

Na pitanje da li su SAD promjenile stav oko pravno obavezujućeg sporazuma uz međusobno priznanje, Hovenier je rekao da nije došlo do promjene stava već prepoznavanja realnosti.

"Stav SAD je jasan, bio je i biće i ne vidimo da se mijenja. Ali, moramo da se suočimo sa trenutkom u kome se nalazimo i mislim da je to realnost ili raznolikost faktora, da u velikoj mjeri zbog odluke koju donosi rukovodstvo u Srbiji nije velika vjerovatnoća postizanja međusobnog priznanja u ovom trenutku i potreba za novim statusom kvo, repozicioniranje kosovsko-srpskih odnosa koji doprinosi većoj regionalnoj stabilnosti i omogućava Kosovu da se kreće naprijed", rekao je Hovenier.

Istakao je da je prijedlog EU privremeni sporazum i da SAD čvrsto stoje iza njega sa stavom da "očekuju konačni sporazum koji će na kraju biti usredsređen na međusobno priznanje".

Hovenier je ocjenio kako je ovo izvanredan trenutak koji je okupio njemačkog kancelara Olafa Scholza, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i italijansku premijerku Georgiu Meloni i ukazao na pisma američkog predsjednika i državnog sekretara Joa Bidena i Antoniya Blinkena i angažovanje rukovodstva Velike Britanije oko evropskog prijedloga.

"Sve zemlje koje su stajale i stoje uz Kosovo, veruju da je ovo veoma dobra stvar i ulažu izuzetne napore kako bi videli napredak i uspešno okončanje pregovora”, rekao je Hovenier.

Objasnio je da je Evropski prijedlog drugačiji i da veruje u njegovu implementaciju, imajući u vidu nivo političkog angažovanja, podrške i ozbiljnost kojom mu se pristupa.

"Ne kažem da Briselski proces nije bio ozbiljan ili da nije imao podršku, ali ovo je malo drugačije. Dakle, predviđam da će se, kada ovaj sporazum bude postignut, videti slična posvećenost oko njegove implementacije. Mogu li vam garantovati da će se implementacija desiti upravo tako kako je dogovoreno? Mogu da garantujem da će međunarodna zajednica to tražiti i da ćemo veoma pažljivo razmotriti koje instrumente imamo kako bi smo obezbjedili prave podsticaje za punu implementaciju", rekao je Hovenier.

Izvor: RSE