Proces i mehanizam priznanja?

Ambasador SAD na Kosovu Jeffrey Hovenier rekao je da evropski prijedlog ni u jednoj od 11 tačaka ne govori o tome da je Srbija dužna da ukloni Kosovo iz svog Ustava, ali i istakao da će priznanje Kosova biti uslov Srbiji za članstvo u Evropskoj uniji, prenosi ATV.

"Nisam vidio da se ovo pitanje pokreće kroz 11 tačaka evropskog prijedloga, tako da ne vjerujem da je to bilo specifičan element trenutnog razgovora", rekao je Hovenier.

On je istakao da su dugoročna američka i evropska vizija da se Kosovo integriše u evropske i evroatlantske strukture, kao i Srbija.

"Koliko ja razumijem, Srbija ima veliki interes da uđe u Evropsku uniju, bar je to deklarisana težnja. Nisam evropski diplomata, ali koliko sam shvatio iz kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji, mislim da bi se u poglavlju 35 od Srbije tražilo da prizna Kosovo kao nezavisnu državu kao uslov za ulazak u EU", naglasio je Hovenier.

On je rekao da u potpunosti vjeruje u EU, ali da se još ne zna proces i mehanizam kroz koji će, kako je naveo, Srbija priznati Kosovo.

SAD su jasne da Kosovo ne treba da pristane ni na šta što je protiv Ustava

Hovenijer je rekao i da još ima prostora za uspostavljanje Zajednice srpskih opštinam, čemu su SAD dale prioritet i ohrabrile Vladu Kosova.

"Naš stav je da je to postojeća obaveza, ali i da bi bilo dobro za Kosovo. Održao sam sastanak sa svim zainteresovanim stranama 31. januara i čuo sam mnogo različitih aktera, ali nije bilo nijednog srpskog predstavnika na tom sastanku koji nije izrazio želju da na ovaj ili onaj način vidi osnivanje Zajednice", rekao je Hovenier.

Dodao je da postoji mnogo opcija kako bi ZSO mogla da izgleda.

"Želim da ponovim ono što su SAD govorile u kontinuitetu, da razumijemo neke od zabrinutosti koje su podignute i smatramo da je veoma važno da Zajednica doprinese pravilnom funkcionisanju države i društva na Kosovu“, rekao je Hovenier.

Naglasio je i da su SAD jasne i da ne vjeruju da je primjereno da Kosovo pristane na bilo šta što bi bilo u suprotnosti sa ustavom.

"Nadamo se da će kroz proces ovog vikenda i posljednju akciju vlade ovo ići naprijed, jer smatramo da je veoma važan element da se repozicionira odnos Kosova i Srbije, imajući u vidu ovaj novi i pozitivniji status kvo. Ali, to će pomoći i Kosovu da bude uspješnije u onome što jeste, multietnička, demokratska država, koja ima odredbe i strukture za zaštitu prava svih svojih građana, uključujući građane iz manjinskih zajednica", naglasio je Hovenier.