Predsjednik SDP-a

Predsjednik Socijaldemokratske partije Kosova Dardan Molliqaj kaže da će dogovor u Ohridu biti postignut, a ukoliko i ne bude biće naknadno, prenosi Koha.

Govoreći o međunarodnim pritiscima na stranke, Molliqaj je istakao da ne treba zaboraviti ni sporazume za koje se međunarodna zajednica zalagala, ne sa lošim namerama ali su se završili veoma loše, kao onaj u Republici Srpskoj.

Kaže da postoji pritisak na predsjednika i Vladu, ali ne i na Kosovo.

“Kada međunarodna zajednica daje prijedloge, oni to ne rade sa lošim namjerama. Kada govorimo o evropskim modelima, to je veoma opasno jer u evropskim modelima postoje zemlje koje imaju punu političku i kulturnu autonomiju. Kosovo se ne usuđuje da se sakrije, vlada, predsjednik, pred međunarodnim pritiskom. Nema pritiska na Kosovo, već na predsjednika i vladu”, kaže Molliqaj.

Na pitanje šta premijer može učiniti, Molliqaj kaže da je Kurti ucenjen i da sada ili mora da sklopi sporazum, ili da se odrekne vlasti.

“Kurti je govorio da 'ne zna kakav je to pritisak'. Dobro je videti kako izgleda ovaj pritisak. Nije tačno da se ucjenjuje Kosovo, ucjenjuje se premijer Kurti. Ili mora da sprovede ovaj sporazum, što je njegova sopstvena greška, ili mora da se odrekne vlasti. Njegova ucjena je sa vlašću, on voli moć”, kaže on.

Molliqaj objašnjava kako je Kurti po njemu ucjenjen.

„Kurti pregovara dvije godine, on je dio ovog proizvoda, išao je na sastanke i preuzimao obaveze. Ne možete samo da izađete, ovo sada spada u obaveze, sad mora ili da prihvati ili da odustane od vlasti. Na putu do istorijske prilike koju mora dati Kosovu i demokratiji, on mora podneti ostavku”, kaže Molliqaj.

Prema njegovim riječima, Kurti se "ne usuđuje da izađe pred narod i kaže da će formirati ZSO".

“On nije došao na vlast da bi napravio ZSO, došao je da je ne bi napravio. Kosovo ne gubi ništa, odlazi Albin Kurti, dolazi neko drugi da to uradi”, kaže on.

Molliqaj dodaje da će sa stvaranjem ZSO na Kosovu uvek biti sukoba između Albina Kurtija i predsjednika Srbije koji će biti zadužen za Zajednicu.

„Imamo dvije vrste vlasti, jednu liniju vlasti koja će biti srpska, koja je iz opštine, u ZSO, u Vladi i Skupštini, a jedna linija smo mi. To su dvije moći. Premijer, najmoćniji albanski politički lider, uvijek će se suočiti sa najmoćnijim srpskim liderom u budućnosti, on će biti predsjednik Zajednice. Ovu konfrontaciju ćemo doživljavati svaki dan u sukobu u budućnosti jer se ni Beograd ni Kosovo nisu promjenili”, kaže Molliqaj.

Molliqaj ocenjuje da postoji razdor između predsjednice Kosova Vjose Osmani i premijera Albina Kurtija jer je izgleda Osmani postala ogorčena i osjeća se prevarenom od strane premijera.

"Siguran sam da je Kurti, kada je prihvatio francusko-njemački plan, okupio predsjednicu i predsjednika parlamenta i rekao im da je taj plan loš, da ne funkcioniše, a predsjednica je rekla čak i da je u pitanju ovo, ja ću biti ta zvijezda koja će pružiti ruku između Kurtija i međunarodne zajednice da postane ličnost ili racionalni glas Kosova. Sada kada vidite da ju je Kurti izbegao sa ove pozicije i da im se obraća govoreći da je bio kritičar, a sada je racionalan, predsjednica kaže da postoji kompromis sa onim što smo sada uradili, a pošto je sada novi kompromis, Skupština mora o tome da glasa”, rekao je on.

Navodeći kao primjer ono što je predsjednica u utorak rekla o modelu Zajednice rekao je da se vidi da postoji tenzija između nje i premijera.

Govoreći o evropskom planu, o kome će se govoriti na sastanku 18. marta u Ohridu, Molliqaj je rekao da Srbija ni pod kojim uslovima neće ratifikovati sporazum sa Kosovom.

"Srbija ni pod kojim uslovima ne ratifikuje sporazum sa Kosovom jer bi to bio međunarodni sporazum. Evropska perspektiva i ona prema NATO nije nigde na vidiku. U preambuli, Kosovo je odustalo čak i od traženja priznanja od Srbije. 27. februar je uslovno bio trofej koji je Kurti izgubio jer je rekao da je prihvatio dogovor, pročitajte ga i vidite da riječ Zajednica ne postoji. Kurtiju je bilo zgodno da prihvati francusko-njemački plan a da ne napiše riječ Zajednica, Vučiću je zgodno da dobije vijest da je sporazum prihvaćen, koji uključuje plan i korake za njeno sprovođenje. Ako je Kurti dobio prvi trofej pred izbornim javnim mnjenjem, koji je usput bačen, ovaj sljedeći susret 18. marta biće Vučićev trofej, što znači da je Kurti, koji nije hteo da prihvati ZSO to učinio a Srbija nije kapitulirala, već je naterala Kosovo i EU da prihvate ZSO”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore