Lider AAK-a

Bivši premijer Kosova i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj ocjenio je da je aktuelni predsjednik vlade Albin Kurti zaposeo državne institucije, iz pohlepe za vlašću, te da se u institucijama on pita i "lično intervjuiše" kandidate za članove odbora, prenosi Reporteri.

"Ovakvu evoluciju, iz periodu prije i poslije izbora, nismo vidjeli. Nikada nije bilo tako velike transformacije kao što se desila sa Kurtijem. To je nezamislivo - Kurti u opoziciji i Kurti na vlasti. Ispada da je u pitanju velika pohlepa za vlasti”, rekao je Haradinaj na TV1.

Dodao je da postoji izreka da se "tiranija lomi iz šipražja", optužujući Kurtija za korupciju.

"Ta velika pohlepa je ovladala državom i preuzela vlast, i sve radi bez kriterijuma, sa zloupotrebama, bez pravnog osnova… Mnogi su se uvjerili da u nekom njihovom konkretnom slučaju nije postojao kriterijum stručnosti ili bilo čega, već samo da li imate vezu, da li ste militant… Korupcija Kurtijeve vlade je gora od svih prethodnih vlada, jer to uopšte nije korupcija, to je kratak spoj", dodao je Haradinaj.

Rekao je da je Kurti "pokvario" sve mehanizme kontrole, balansiranja i intervenisanja i stvorio "malo Samoopredjeljenje" u okviru lokalnog odlučivanja i gdje god ima novca.

O tome su, kaže, obavješteni i međunarodni predstavnici.

"Sve instance, i lokalne i međunarodne, imaju dovoljno informacija o korupciji i kriminalu, od Samoopredjeljenja do vlasti. Za svu samovolju, samovoljne odluke, nepoštovanje profesionalaca, za mešanje i veze", rekao je Haradinaj.

On je rekao da sve ovo objašnjava slučaj ambasadora Martina Berishaja, o čemu je tražio objašnjenje.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri