Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da ne očekuje mnogo od Srbije na sastanku u Ohridu 18. marta, dodajući da nema očekivanja jer predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije menjao stav niti je davao signale da će biti promene, a što, kako kaže, nije novo, već je takva situacija u posljednjih 12 godina koliko se dijalog vodi, prenosi Ekonomija onlajn.

Osmani je navela da se nada da će međunarodna zajednica fokusirati pritisak na Srbiju.

"Naša očekivanja su da će ovo biti sastanak na kome će se Kosovo više angažovati, gdje ćemo dati svoje komentare i prijedloge, od kojih svaki doprinosi miru u regionu", rekla je Osmani dodajući da ne može da kaže kako će Srbija da se ponaša.

Prema njenoj ocjeni, Srbija do danas "nije dala nikakav doprinos da se postigne dogovor, niti za stabilnost i mir u regionu".

"Njihov jedini doprinos procesu je opstrukcija i to nije novost, tako je svih 12 godina koliko se vodi dijalog", navela je Osmani.

Prema njenim riječima, Srbija nije primjenila polovinu sporazuma.

"Nemamo velika očekivanja od Srbije, nadam se da će međunarodna zajednica fokusirati pritisak na Srbiju kako bi ubedila Srbiju da je sastanak 18. marta u Ohridu prilika za važan zamah u procesu dijaloga koji će riješiti mnoga pitanja, a koja potom otvaraju put ka međusobnom priznavanju", kazala je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online