Direktor Instituta "Epik" Demush Shasha kaže da je vizna liberalizacija za Kosovo gotova stvar i da je u ovoj fazi taj proces nemoguće blokirati.

"Velike su šanse da će do kraja narednog meseca sve biti završeno u smislu pravnog odlučivanja. I to onda daje dovoljno vremena za pripremu ETIAS sistema, ali čak i u slučaju kvara sistema, šanse su gotovo 100 odsto da će se građani od 1. januara 2024. slobodno kretati u šengenskom prostoru", rekao je Shasha.

Dodao je da je nemoguće da u ovoj fazi da taj proces bude blokiran.

"Savjet ministara Evropske unije je bio je glavna institucija koja je blokirala proces liberalizacije. Prošle sedmice su odobrili liberalizaciju viza i sada, čak i ako postoji želi da blokira proces, nema legalnog puta", rekao je Shasha.

Naveo je da je jedini korak koji je preostao da Evropski parlament odobri izmjenjenu uredbu.

"Nema povratka. Ovo je kao zakon koji je donijela Vlada i poslat parlamentu na glasanje. On ga usvaja u dva čitanja, u prvom i u drugom čitanju. Zatim se zakon šalje na objavljivanje u službenom listu i stupa na snagu. Ako uporedimo, mi smo prošli liberalizaciju u drugom čitanju”, dodao je Shasha.

Dodaje da ipak treba sačekati 1. januar kako bi sve postalo i zvanično.

"Vjerujem da je pitanje viza za Kosovo gotova stvar i zbog gorkog iskustva koje smo imali, najbolje je sačekati 1. januar 2024. i preći granicu sa pasošem u ruci i onda slaviti", rekao je on.