Izrada mape puta

Premijer Kosova Albin Kurti je poručio da je optimista oko sastanka na Ohridu u Sjevernoj Makedoniji 18. marta te istakao da ne zavisi sve od njega.

Kurti će se na Ohridu sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon što su se dvojica lidera krajem februara usaglasila o evropskom prijedlogu za normalizaciju odnosa.

Očekuje se da će na tom sastanku biti riječi o izradi mape puta za implementaciju tog prijedloga.

U međuvremenu, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji nakon posete Kosovu boravi u Srbiji, je rekao da neće biti dogovora između dve strane ako se ne formira Zajednica opština sa srpskom većinom.

Zajednica je dogovorena u okviru dijaloga 2013. godine, dok su principi o njenom formiranju utvrđeni dve godine kasnije, ali je Ustavni sud Kosova utvrdio da oni nisu u potpunosti u skladu sa zakonima Kosova.

Zvanični Beograd nastavak dijaloga uslovljava formiranjem Zajednice i insistira da ona bude u skladu sa Briselskim sporazumom.

Premijer Kosova Albin Kurti kaže da razumije stav Srbije, ali da sada treba razgovarati o implementaciji evropskog prijedloga za normalizaciju.

"Hajde da razgovaramo o planu implementacije. Razumijem da Srbija mnogo forsira pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom. (Pitanje Zajednice se) nalazi u članu deset, jednom od 33 sporazuma", rekao je Kurti.

Član deset u evropskom prijedlogu za normalizaciju sporazuma predviđa da dve strane moraju da realizuju sve do sada postignute sporazume, koji su postignuti u okviru dijaloga.

Kurti je 1. marta izjavio da se razmatra 15 modela, koje je Brisel ponudio za formiranje Zajednice, ali nije otkrivao detalje o kakvim modelima je riječ.

I Lajčak je ranije izjavio je da postoji nekoliko funkcionalnih modela za formiranje Zajednice te da su oni u skladu sa evropskim standardima.