Veliki nedostaci

Bivša poslanica Skupštine Kosova iz redova LDK Melihate Termkolli ocjenjuje da evropski prijedlog ima elemente koji ozbiljno štete Kosovu i da, kao takav, stvara zabunu po pitanju statusa Kosova, prenosi Teve1.

"Uočeno je da ima veoma velikih nedostataka. Ako čitamo preambulu prvo vidimo da postoji zbrka između tačaka. S jedne strane se govori o nezavisnosti i suverenitetu, s druge strane se kaže bez prejudiciranja statusa. Prema tome, postoje stvari koje ne samo da su nejasne, već mogu stvoriti još veće probleme u budućnosti“, rekla je Termkolli.

Ona je navela da Kosovo treba da bude oprezno po piranju evropskog prijedloga.

"Postoje neke suštinske tačke za koje mislim da treba da se tretiraju sa najvećom ozbiljnošću. Mi smo nažalost došli do tačke odakle ne možemo pobeći, ali moramo biti izuzetno oprezni u pogledu onoga što radimo”, dodala je Termkolli.

Istakla je da je suštinsko pitanje vezano za pitanje međusobnog priznanja.

“Pokušavaju da kažu da ne postoji de jure, ali postoji de fakto priznanje. Ja kažem da ne postoji de jure priznanje. De fakto priznanje je Kosovo imalo u trenutku kada je proglasilo nezavisnost”, dodala je ona.

Termkolli je naglasila da će "Srbija uvijek imati tendencije da destabilizuje Kosovo", čak i ako dođe do priznanja.

„Srbija uvijek ima tendencije da destabilizuje Kosovo. Naša naivnost u vrijeme proglašenja nezavisnosti, naivnosti da se sve završi i da je sve u redu, jedan su od faktora koji su nas doveli ovde”, dodala je ona.

Izvor: Kosovo Online/Teve1