Politički stručnjak

Politički stručnjak Shkelzen Maliqi ocjenjuje da je evropski prijedlog načelni sporazum koji postavlja temelje za konačni sporazum do kojeg može doći tek za 10 godina kada Srbija ispuni kriterijume za članstvo u Evropskoj uniji, prenosi Teve1.

"Sporazum nije konačan već princip koji postavlja temelje za njegovo konačno postizanje. Biće nam potrebno 10 godina do konačnog priznanja, dok se ne steknu svi uslovi i dok Srbija kao nagradu dobije ulazak u EU, jer nemate čime da navedete Srbiju da odustane zbog tog čepa za koji misli da ima nad Kosovom i da ga ne kontroliše“, rekao je Maliqi.

Maliqi je dodao da je teško postići brzo pomirenje sa Srbijom.

"Isto važi i za Kosovo. Sada kada su više kooperativni, dali su nam i liberalizaciju viza. Ovo je u tom aspektu jer svjetske kancelarije i strateški centri vide da se pomirenje ne može brzo postići, brza pomirenja se realizuju kada se na kraju završi intervencija okupacije od strane Srbije 1999. godine, tada je pešadija ušla kako je tražio Tony Blair. Prvo što je NATO tražio kada je u pitanju Kosovo bila je demilitarizacija OVK”, dodao je.

Izvor: Kosovo Online/Teve1