Politički analitičar

Politički analitičar Yll Hoxha ocjenio je da Zajednica srpskih opština nije uspostavljena zbog neuspjeha Evropske unije.

"Zajednica srpskih opština nikada nije uspostavljena, jer je EU propala. Sporazum iz 2013. koji je potpisao Thaçi i 2015. Mustafa je takođe imao pokroviteljstvo EU, koja je podsticala dijalog na način koji je uslovio strane procesom integracija, a onda je 2015. i 2016. EU rekla da više neće biti proširenja i onda je ceo proces propao. EU je odustala od svog projekta na zapadnom Balkanu", rekao je Hoxha učestvujući u dijalogu na TV Dukagjini.

On je zaključio da je nesprovođenje obaveze formmiranja ZSO posljedica neuspjeha Evropske unije.

Prema Hoxhinim riječima, EU od 2015. i 2016. godine nema želju da vidi zemlje Zapadnog Balkana u EU.

Analitičar Dibran Hoxha je ocjenio da je evropski prijedlog za normaliizaciju odnosa Kosova i Srbiije u osnovi prihvaćen i da su to potvrdile obe strane.

"Potvrdili su da nemaju saglasnost o aneksu, što znači da osnovni plan prihvataju, ali se ne slažu kako će se on vremenom primeniti", rekao je Hoxha.

Prema njegovim riječima, pitanje koje treba postaviti je zašto Kosovo izbjegava ranije potpisanu obavezu, a to je ZSO.

"Ne zanima nas zašto se to odlaže i kada će se desiti, nego nas zanima da li može da se izbjegne i kako da se ovaj koncept promjeni u svom sadržaju", rekao je Hoxha.

Što se tiče ponude 15 modela po kojima se može sprovesti ZSO, on je rekao da se to radi jer se traži prihvatljiviji model.

Između ostalog, Hoxha je upitao zašto se u Skupštini Kosova ne poništi sporazum.

Univerzitetski profesor Nezir Kraki ocjenio je da premijer Albin Kurti neće reći "da" osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

"ZSO teško da će proći, jer bi to bilo brutalno i flagrantno kršenje Ustava Kosova i svih pravila i ustupaka koje je Kosovo učinilo“, istakao je Kraki.

Izvor: Kosovo online/TV Dukagjini