Sporazum

Postoji 15 modela za formiranje zajednice srpskih opština koje je ponudio predstavnik EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, rekao je Kurti.

Premijer Albin Kurti izjavio je da njegovi savjetnici i neki od ministara razmatraju 15 modela za formiranje zajednice srpskih opština, koje je ponudio predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, i dodao da oko ustavnosti i zakonitosti neće biti pravljeni kompromisi.

“Modeli, koje je predstavio evropski izaslanik Lajčak, su različita rješenja za nacionalne manjine u zemljama Evropske unije, ukupno ih je petnaest dobro poznatih”, rekao je Kurti, prenosi Fena pozivajući se na medije sa Kosova.

“Smatram da su to modeli iz kojih možemo uzeti elemente kako bi u našoj zemlji ne samo ljudska prava, već i prava nacionalnih manjina bila na pravom nivou… Na njima rade moji savjetnici, neki od ministara, kako bi se ustanovilo šta je najpovoljnije. Naravno, ustavnost, zakonitost, ravnopravnost, funkcioniranje države su nešto oko čega nikada ne pravimo kompromise”, rekao je Kurti.

Novi krug pregovora

Dodao je da će prije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Ohridu biti poznat dnevni red razgovora.

“Prije subote ćemo znati dnevni red i tačke sadržaja o čemu će se tamo razgovarati. U okviru rasprave o planu implementacije već dogovorenog sporazuma po evropskom prijedlogu, ne mjenjajući ništa”, rekao je Kurti.

Srbija i Kosovo načelno su prihvatili Evropski prijedlog koji bi doveo do normalizacije odnosa između dvije strane nakon godina napetosti, dok je sada potrebno dogovoriti način implementacije tog sporazuma.

Crvena linija za Srbiju je zajednica srpskih opština na sjeveru Kosova, dok Priština odbija da buduća zajednica opština sa srpskom većinom ima bila kakve ovlasti kojim bi mogla blokirati rad centralne vlade, često spominjući da neće dozvoliti novu “Republiku Srpsku” na Kosovu.