Podržavaju dijalog

Pet država EU koje ne priznaju nezavisnoost Kosova podržalo je evropski plan i normalizaciju odnosa, ali se nisu izjasnile da li bi postizanjem sporazuma promjenile stav o nepriznavanju Kosova, prenosi Zeri.

Španska i kiparska vlada poručile su da neće promjeniti stav o priznanju Kosova, ali da podržavaju dijalog Kosova i Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovačke u odgovoru za RTK saopštilo je da podržava dijalog Kosova i Srbije, ali nije nagovjestilo da li će ta zemlja priznati nezavisnost Kosova ako sporazum između Kosova i Srbije bude potpisan.

MSP Slovačke je, ne odgovarajući direktno na pitanje RTK da li će se stav Slovačke promjeniti nakon eventualnog potpisivanja sporazuma 18. marta, saopštilo da od Kosova i Srbije očekuju primjenu svih dosadašnjih sporazuma i konstruktivan pristup.

„Rezultat posljednjeg sastanka je važan korak ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. To bi moglo biti podstrek za dalje pregovore koji vode ka pravno obavezujućem sporazumu i potpunoj normalizaciji njihovih odnosa. Od obe strane očekujemo primenu svih dosadašnjih dogovora i konstruktivan pristup u narednim rundama pregovora”, rečeno je iz Ministarstva spoljnih poslova Slovačke.

Albanska poslanica u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj-Prlaskaj rekla je za RTK da će Hrvatska lobirati za Kosovo kod evropskih zemalja.

„Obećali smo lobiranje hrvatske vlade u ovih pet država EU, koje još nisu priznale Kosovo. Zbog politike između Rusije i Ukrajine, može se promjeniti i stav ovih pet zemalja koje trenutno ne priznaju Kosovo", rekla je Lekaj-Prlaskaj.

Profesor međunarodnih odnosa u Holandiji Kushtrim Istrefi kaže da je problem predvideti reakciju država EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

"Važno je da Vlada Kosova obavjesti ove zemlje da su tačke jedan i četiri francusko-njemačkog prijedloga tačke koje ćutke priznaju nezavisnost Kosova. Ovaj sporazum u svojim članovima sadrži veoma snažne elemente prihvatanja državljanstva u tišini. Mislim da je veoma važno da se to jasno artikuliše i da se ubede države zašto treba da priznaju državu, a da li se to može postići ili ne, to prevazilazi argumentaciju ovog sporazuma", kaže Istrefi.

Izvor: Kosovo online/Zeri