Evropski prijedlog

Charles Kupchan, član američkog Savjeta za spoljne poslove i profesor Univerziteta Džordžtaun istakao je da su Kosovo i Srbija napravili veliki korak ka normalizaciji odnosa, prenosi Demokracija.

Prema njegovim riječima, u evropskom prijedlogu strane su ravnopravno tretirane, iako nije predviđeno de jure priznanje Kosova.

„Kosovo i Srbija su napravili veliki napredak kada su pristali na prijedlog Evropske unije, koji podržavaju i Sjedinjene Američke Države, uprkos tome što još nije potpisan. Ovo je najbolji dokument koji je nuđen državama. U ovom sporazumu strane se tretiraju ravnopravno, gdje se prihvataju nacionalni simboli, teritorijalni integritet i diplomatska predstavništva. U ovoj fazi nije predviđeno de jure priznanje Kosova, ali to može da se promjeni u budućnosti“, kaže Kupchan.

On je naveo da sedma tačka prijedloga nije problematična.

„Tačka sedam sporazuma govori o obliku autonomije srpske zajednice, ali ja to ne vidim kao problematično. Normalno da se mora voditi računa o svakoj tački sporazuma, ali ne mislim da će biti ugrožen suverenitet Kosova, jer takvih modela ima u mnogim zemljama svijeta. Zbog toga sam uvjeren da će se po ovom pitanju premijer Albin Kurtij i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naći na pola puta. Vrijeme je da obe zemlje krenu napred i ovaj sporazum je veoma dobra formula“, istakao je Kupchan.

Izvor: Kosovo online/Demokracia