Plan nije

Direktor Kosovskog instituta za istraživanje politike i razvoj Lulzim Peci izjavio je da je dobro što je premijer Albin Kurti prihvatio evropski plan jer će se, navodi, na taj način izbeći rizici od političkih avantura, dodajući da Zajednica srpskih opština ne predstavlja egzistincijalnu pretnju za Kosovo, prenosi Nacionale.

Peci je kazao da će Zajednica srpskih opština imati izvršni karakter u pogledu upravljanja.

Komentarišući stavove stranaka koje se suprotstavljaju evropskom planu, Peci je kazao da one pokazuju rezervisanost.

"Kurtijevo prihvatanje plana vidim kao njegovu evoluciju od utopije i zanemarivanja realnosti međunarodne politike, u pragmatičnog političara. Mislim da je to dobra vijest za Kosovo, jer sada naša zemlja ima priliku da izbegne opasnost od političkih avantura, koje su imale potencijal da joj dosta štete", kazao je Peci.

Kako je dodao, plan predstavlja važan korak ka konsolidaciji državljanstva Kosova, kao i normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Kao najproblematičniju tačku evropskog plana, Peci navodi tačku 7 zbog, kako navodi, nedorečenosti.

"Najalarmantnije reakcije imali smo o 'adekvatnom nivou samoupravljanja srpske zajednice'. Ovdje moramo imati na umu da samouprava ima operativni karakter, a ne samouprava, što može značiti i autonomiju. S druge strane, suverenitet znači donošenje zakona i institucije njegove implementacije, ZSO ni na koji način neće imati ta ovlašćenja", kaže Peci i untervjuu za Nacionale.

Na pitanje koliko su ZSO i status Srpske pravoslavne crkve opasni po Kosovo, Peci kaže da se na to pitanje ne može dati kvalifikovan odgovor jer nema dovoljno informacija, odnosno nema statuta ZSO i ugovora o statusu Srpske pravoslavne crkve.

"Ali, mislim da nijedan od njih ne predstavlja egzistencijalnu opasnost za našu zemlju. Suverenitet podrazumeva donošenje zakona i institucija i njegovu primenu, ovlašćenja koja ZSO neće imati ni na koji način, a pravoslavna crkva će funkcionisati na osnovu sporazuma koji mora biti u skladu sa sekularnim karakterom države Kosovo. Međutim, što se Crkve tiče, mi ćemo platiti račun sa kamatom zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda za manastir Visoki Dečani. Tu smo podbacili kao država, jer smo pokazali da imamo kapacitet da ne sprovodimo odluke naših sudova", dodaje Peci.

Smatra da će ZSO sigurno imati izvršna ovlašćenja rukovodeće prirode, a najvjerovatnije neće imati izvršna ovlašćenja državne prirode, tim više što neće imati zakonodavna ovlašćenja.

Na pitanje da prokomentaiše to što su dvije opozicione stranke, PDK i LDK izrazile rezerve u vezi sa planom, Peci kaže da bi trebalo praviti razliku između prigovora i izražavanja rezerve.

"Želim da istaknem jednu stvar, a to da plan nije 'uzmi ili ostavi', ne samo za Vladu, već i za Kosovo, uključujući i opoziciju", kazao je Peci.

Izvor: Kosovo online/Nacionale