Predsjednik Privredne komore

Predsjednik Privredne komore Kosova Lulzim Rafuna istakao je da privredni rast od 3,5 odsto koji predviđa Svjetska banka za ovu godinu neće dovesti do razvoja, kao ni do smanjenja nezaposlenosti, prenosi Ekonomija onlajn.

Rafuna navodi da su mjere Vlade Albina Kurtija bile nedovoljne da se Kosovo izbori sa krizom i inflacijom.

"Vlada bi trebalo da se fokusira na povećanje kapitalnih investicija, povećanje zarada u javnom sektoru koje bi trebalo da budu jednake vrijednosti inflacije, kao i podršku privatnom sektoru”, kaže Rafuna.

Dodaje da je 2022. godina bila stabilnija što je dovelo i do povećanja ponude i potražnje na tržištu, ali da su prognoze Svjetske banke za 2023. su sumorne.

"Ekonomski rast će biti 3 do 3,5 odsto. To povećanje nije dovoljno. Jednocifreni rast ne donosi ni razvoj ni smanjenje nezaposlenosti", naveo je Rafuna.

On je zatražio od vlade da pomogne preduzećima na različite načine kako bi se kriza lakše prevazišla.

"Prvo bi trebalo više pažnje posveti kapitalnim ulaganjima, da budu agresivniji, u pozitivnom smislu, kako bi se projekti predviđeni zakonom o budžetu realizovali u najkraćem mogućem roku, bez ikakvih kršenja zakona. Takođe, važno je boriti se protiv inflacije, da imamo povećanje plata u javnom sektoru, jer bi se stvorila sigurnost za svakog zaposlenog”, istakao je Rafuna.

Plate bi, prema njegovim riječima, trebalo da rastu srazmerno vrijednosti inflacije.

"U Zakonu o platama videli smo propuste. Vrijednost koeficijenta je kod nekih javnih službenika izazvala smanjenje a kod nekih je došlo do malog povećanja, ali kao što vidite većina nije zadovoljna, jer i to povećanje nije proporcionalno nivou inflacije. Povećanje minimalne plate treba da bude u vrijednosti inflacije, to je bio naš zahtjev, da se stimuliše potrošnja", naglašava Rafuna.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online