Da bi se izbjegli mogući rizici tokom upotrebe, lijekovi se moraju čuvati u odgovarajućim uslovima, kao što su temperatura, vlaga ili svjetlost, međutim to nije uvijek slučaj u Univerzitetsko kliničkom centru Kosova.

Radio Slobodna Evropa je obišao Pedijatrijsku kliniku 22. februara i tom prilikom zabilježio da se lijekovi za liječenje cistične fibroze drže u kabinetu za obavljanje testova.

Nalazili su se na podu, u ormanu i malom frižideru za hranu.


Paket Creon lijekova

Vršilac dužnosti direktora Kliničko-farmaceutske službe Kosova, Šćipe (Shqipe) Fetahu, koja je bila u pratnji ekipe RSE, je navela da se lijekovi u Univerzitetsko kliničko bolničkom centru Kosova generalno čuvaju u skladu sa standardima.

Ipak, kako kaže, na pojedinim odeljenjima je potrebno poboljšati uslove – uključujući one u kabinetu gdje se daju lijekovi za cističnu fibrozu, genetsku bolest koja uglavnom pogađa respiratorni i digestivni sistem.

"Za početak treba ubaciti inventar ili police za skladištenje proizvoda koji se čuvaju na sobnoj temperaturi. Onda je potreban medicinski frižider, kao i termo-higrometar koji prati temperaturu i vlažnost“, objašnjava Fetahu.

U prostoriji u kojoj se nalazi kabinet za liječenje cistične fibroze postoji centralno grijanje bez mehanizma za regulisanje temperature.


Radijator kome nedostaje mehanizam za podešavanje temperature

Na osnovu zvaničnih podataka, na Kosovu ima oko 120 pacijenata kojima je dijagnostikovana cistična fibroza. Te osobe moraju da piju lijekove cijeli život.

Lijekovi za tu bolest se već duže vrijeme nalaze na esencijalnoj listi, ali je njihova distribucija u Univerzitetsko kliničkom centru Kosova počela novembra prošle godine. Do tada su ih pacijenti sami nabavljali – nekad van Kosova ili kroz donacije.

Ljindita Ljeti (Lindita Leti) ima dijete sa dijagnozom cistične fibroze. U izjavi za RSE navodi kako je zadovoljna uslovima na Pedijatriji ali dodaje da se uslovi čuvanja lijekova moraju poboljšati.

"Bila sam iznenađena kada sam otišla posljednji put i videla sve Kreone (Creon – vrsta lijekova) na podu. Videla sam da su mi Pulmozim dali iz frižidera. Uslovi nisu onakvi kakvi bi trebali da budu. To nije u redu. Ali ne možemo da se miješamo u rad klinike ili odjeljenja", kaže Ljeti.

Direktorka Pedijatrijske klinike Violeta Grajčevci navodi da ona insistira na pravilnom skladištenju lijekova za cističnu fibrozu.

"Za te lijekove smo zatražili medicinski frižider, da se čuvaju u optimalnijim uslovima, iako su i sada optimalnim uslovima", kaže Grajčevci za Radio Slobodna Evropa.

RSE je pokušao da dobije izjavu od medicinskih sestara koje su zadužene za distribuciju lijekova, ali bezuspješno.


Pulmozyme, lijek za cističnu fibrozu koji se mora čuvati u frižideru

Na Kosovu postoji i Udruženje za osobe oboljele od cistične fibroze. Predsjednik tog udruženja Ismet Jahiri navodi da su lijekovi za tu bolest počeli da se daju krajem 2022. godine.

Do tada su, prema njegovim riječima, pacijenti za lijekove izdvajali i do 1.500 eura mjesečno.

"Lijekovi koji se daju pacijentima (na Univerzitetsko kliničkom centu Kosova) vade se iz paketa koji se nalazi na podu, dok se oni osjetljiviji uzimaju iz frižidera", kaže Jahiri za Radio Slobodna Evropa.

Stručnjaci iz oblasti medicine tvrde da lijekovi mogu da izgube dejstvo ukoliko se ne čuvaju na adekvatan način, dok u nekim slučajevima mogu da budu i toksični.

Članovi porodice pacijenata takođe izražavaju zabrinutost što za oboljele od cistične fibroze ne postoji posebno odjeljenje.

"Čekamo nekoliko mjeseci da se otvori odjeljenje za cističnu fibrozu ali se ne otvara", kaže Ate (Atdhe) Rama, koji takođe ima dijete sa dijagnozom cistične fibroze.

Direktorka Pedijatrijske klinike Violeta Grajčevci je potvrdila da je u planu otvaranje odjeljenja za cističnu fibrozu, ali nije precizirala tačno kada.