Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri kaže da je cilj evropskog prijedloga da se Kosovo i Srbija razdvoje na papiru, prenosi Reporteri.

Izražavajući podršku evropskom prijedlogu, Tahiri ističe da se njime stiče međunarodno priznanje Kosova.

Ipak, naglašava da treba voditi računa o realizaciji mape puta plana, jer se "đavo krije u detaljima".

Takođe, Tahiri ističe da je potreban međustranački konsenzus za plan EU jer ga, kako kaže, legitimiše jedino pečat Skupštine.

"Naredbe međunarodnog faktora, na čelu sa SAD, vrlo su jasne za Kosovo, da se Kosovo i Srbija razdvoje jednom za svagda, na neki način slovima. Razdvajanje Kosova i Srbije na papiru je evropski i američki sporazum. Moramo biti veoma ozbiljni po pitanju ovog sporazuma. Bez sumnje, svaki građanin Kosova kada govori o podeli Kosova i Srbije ima dileme, jer imamo posla sa vjekovima zakletim neprijateljem. Međutim, ako kritički posmatramo sporazum, postoje elementi u članu 10 u kom se kaže da se svi sporazumi moraju implementirati, ali na sreću, ZSO imamo odluku Ustavnog suda. Ali što se tiče drugih pitanja, oni se odnose na obavezu koju je međunarodna zajednica preuzela prema Srbiji nakon međunarodnog priznanja Kosova“, kaže Tahiri.

Tahiri naglašava da kosovske institucije ne bi trrebalo da se plaše tog plana, jer se, navodi, ZSO ne pojavljuje posebno već u paketu implementacije svih dosadašnjih sporazuma, gdje postoje povoljni sporazumi za Kosovo.

Ističe da na osnovu stavova koje su zauzeli saveznici Kosova, ovim sporazumom "neće biti pogođeni teritorijalni integritet, suverenitet i ustavnost".

Tahiri navodi da premijer Kurti mora da bude oprezan u postupanju sa predlogom, kako ne bi naneo štetu Kosovu, jer je, dodaje, često imao pogrešan pristup.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri