degradirao dijalog

Dvije najveće opozicione stranke na Kosovu, PDK i LDK, sumnjaju da premijer Albin Kurti može da pregovara o mapi puta za sprovođenje plana Evropske unije za sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, prenosi Telegrafi.

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku kaže za Kosova press da je Kurtiju ostalo samo da ode na ceremoniju potpisivanja sporazuma, jer smatra da se složio sa svime što plan sadrži, uključujući i njegovu implementaciju.

"Premijer se već složio sa svime što je u tom planu i samo je pitanje dana kada će biti održana ceremonija potpisivanja", kaže Çitaku.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti naveo je da je Kurti degradirao dijalog i da će jedini pregovori koji će se voditi biti o modalitetu statusa Srpske pravoslavne crkve i ZSO.

“Kurti nam je rekao da plan koji mu je predložio posrednik nije plan 'uzmi ili ostavi', već da se o njemu mora pregovarati. Na kraju je došlo do toga da je ponovo pred Skupštinom rekao da je to jedini plan o kojem se ne može pregovarati koji mora da prihvati Kosovo. Nisu u stanju da pregovaraju o bilo čemu. Kakva je to degradacija procesa da se sada dijalog vodi u Sjevernoj Makedoniji i da se vode pregovori samo o datumu osnivanja ZSO i posebnom statusu Srpske pravoslavne crkve ili modalitetima samouprave srpske zajednice na Kosovu", rekao je Hoti.

S druge strane, poznavalac procesa dijaloga, univerzitetski profesor u Velikoj Britaniji, Seb Bytyqi, kaže da Kosovo treba oštrije da pregovara oko aneksa sporazuma sa Srbijom.

Prema njegovim riječima, planu dijaloga EU za Srbiju nema povratka, a to Kosovu daje više prostora za pregovore i o pridruživanju.

“U aneksu se može postići dogovor oko implementacije sporazuma u roku od nekoliko sedmica ili se može produžiti za nekoliko mjeseci. Sada je Kosovo u ugodnijoj poziciji kada je postignut dogovor o planu uopšte, što znači de fakto priznanje od strane Srbije. To takođe znači da Srbiji nema povratka. To daje Kosovu pogodnost da oštrije pregovara u vezi sa implementacionim aneksom, koji uključuje i pitanje u vezi sa ZSO“, navodi Bytyqi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi