Bivši izaslanik EU za Kosovo

Bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo Wolfgang Ischinger poručio je da će NATO nastaviti da slijedi utvrđeni put ka članstvu Kosova u Alijansi i da neće zahtjevati saglasnost Srbije za buduće procese u vezi sa Kosovom.

Ischinger je to napisao na Twitteru, kao odgovor bivšem ministru spoljnih poslova Kosova Petritu Selimiju koji je prethodno izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da neće priznati nezavisno Kosovo i da se protivi članstvu Prištine u NATO, nazvao kršenjem dogovora.

„Pa, smatrao bih da je ovo kršenje dogovora. Naša vlada mora osigurati da Kosovo ima jasan i nesporan put ka članstvu u NATO kao rezultat ovog sporazuma o normalizaciji. Isto važi i za naše saveznike“, napisao je Selimi na Twitteru.

Ischinger je na to odgovorio:

„Nije mi poznato da bi saglasnost Srbije mogla biti potrebna za bilo koji budući proces ili odluku između Kosova i NATO-a“.

Ischinger je zatražio i mišljenje o tom pitanju i od drugog bivšeg šefa diplomatije Kosova Envera Hoxhaja, koji je naveo da je važno da SAD i EU nude jasnu perspektivu za članstvo Kosova u NATO.

„Važno je da EU/SAD osiguraju da Kosovo ima jasnu perspektivu članstva u NATO-u. Partnerstvo za mir je ’isteklo’ nakon trenutnog rata između Rusije i Ukrajine. Kosovu je potreban akcioni plan za članstvo i priznanje od strane pet zemalja EU. Ovo će normalizovati Kosovo u Evropi, i Evropu na Balkanu“, napisao je Hoxhaj.

Izvor: Kosovo Online