Ljudski faktor

Posljednjih sedmica na Kosovu je registrovan veliki broj saobraćajnih nezgoda, pa je za samo dva i po mjeseca u nesrećama poginulo 19 osoba, među kojima su i bebe.

Ljudi ginu u saobraćaju zbog neprilagođene brzine, uslova na putu, ali i nepostojanja pješačkih prijelaza, što je bio slučaj prošlog petka kada je u prištinskom naselju Veternik pješak izgubio život nakon što ga je na njega naletio automobil.

U tom naselju u maju 2020. godine predviđena je izgradnja pješačkog nadvožnjaka, ali i skoro tri godine kasnije, projekat je ostao samo na papiru, konstatuje Reporteri.

Zabrinjavajuće su brojke kada je riječ o nesrećama sa smrtnim ishodima, pa je glasnogovornik Policije Kosova Bajram Krasniqi rekao za Telegrafi da se samo u prva dva mjeseca 2023. godine dogodilo 18 nesreća sa smrtnim ishodom, u kojima je poginulo 17 osoba.

Prvih dana marta dogodila se još nesreća na autoputu, u kojoj je poginula žena, a poslednji slučaj dogodio u petak u prištinskom Veterniku.

Tokom januara i februara dogodilo se ukupno 2.729 nesreća.

Stručnjak za saobraćaj Muhamet Krasniqi rekao je za Telegrafi da građani moraju da budu oprezni kao učesnici u saobraćaju, ali i naglasio da se moraju poštovati saobraćajni propisi.

Krasniqi je naglasio da je ljudski faktor glavni uzrok saobraćajnih nezgoda, dok stanje vozila, puta ili drugi faktori u znatno manjem broju uzrokuju saobraćajne nesreće.