Odluka EU

Evropska unija odlučila je da će građani Kosova moći da putuju bez viza, što je podržala i Španija, a ta odluka predstavlja potpuni zaokret politike vlade Španije, koja se protivila priznavanju Kosova, i često nije izdavala vize kosovskim građanima, konstatuje katalonski list Nacional.

U tekstu se konstatuje da je Španija prošle godine uskratila vizu kosovskoj delegaciji koja je trebalo da učestvuje na Parlamentarnoj skupštini Frankofonije koja je održana u parlamentu Katalonije.

Španska socijalistička radnička partija, kao i ranije Narodna partija, sa velikim oprezom posmatra sve što se odnosi na Kosovo, zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, jer strahuju da je stvoren presedan za Kataloniju.

Prevencija je dostigla toliki ekstrem da je, kada je Španija morala da se "suoči" sa Kosovom 2021. godine, u kvalifikacionoj fazi za Svjetsko prvenstvo u Kataru, u prenosu TVE izbegnuto pominjanje imena zemlje, a Španija je morala da igra protiv zemlje koju nije priznala.

List podeća da se jedan od prvih incidenata dogodio na Mediteranskim igrama u Taragoni 2018. godine, a kosovska zastava nije bila dio uvodne parade. Kosovski sportisti su posljednji dobili vize, jer je njihovo prisustvo do posljednjeg trenutka bilo na čekanju u Taragoni, gdje su predstavljeni kao predstavnici Olimpijskog komiteta Kosova.

Katalonski advokat Hoakin Urijas smatra "smiješnom" špansku opsesiju Kosovom.

"Koliko god španska vlada pokušavala da to negira, Kosovo je država. Kosovari sada mogu da uđu u EU sa svojim pasošima, bez vize. Španija pravi budalu od sebe i negira realnost iz straha od katalonske nezavisnosti", dodao je on.
  Izvor: elnacional.cat/kosovoonline