Specijalni sud

Nepunih mjesec dana prije početka suđenja, Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo je neke detalje iz razgovora sa vođama OVK, koji su vođeni prije njihovog hapšenja, i u kojima se pominju i neka druga imena, odnosno oni koji trenutno nisu optuženi, a bili su važan dio OVK, piše Lajmi.

U tim detaljima, tužilaštvo je rasvjetlilo činjenice i sumnje o ratnim vođama.

Haški tužioci su 13. i 14. januara 2020. razgovarali sa tadašnjim predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem, koji je u to doba obavješten da se protiv njega vodi istraga, a zatim je nastavljeno ispitivanje o njegovim odnosima sa nekoliko ljudi koji trenutno nisu optuženi, uključujući Agima Çekua, Adema Demaqija, Azema Sylu, Bislima Zurapija, Ramu Buju, Sylejmana Selimija, Xhavita Halitija, Sokola Bashote, Lahija Brahimaja, Xhladina Gashija i Jashara Salihua.

„Thaçi je svjedočio o događajima u vezi sa optužbama, uključujući, ali ne ograničavajući se na njegovo članstvo u OVK, učešće i vođstvo u Političkom i informativnom direktoratu OVK, njegovu lokaciju i lokaciju drugih članova i vođa OVK, odnose sa Demaqijem, Krasniqijem, Bujom, Sylom, Çekuom, Sylejmanom Selimijem, Halitijem, Bashotom, Rexhepom Selimijem, Brahimijem, Veselijem…, kao i  njegovo članstvo u Glavnom štabu, transport oružja na Kosovo za OVK, disciplinske mjere u okviru OVK…”, navodi Lajmi, pozivajući se na pismo Tužilaštva u koje je imalo uvid.

Takođe, navode da je Thaçi svjedočio i o vojnoj policiji OVK, postupanju sa saradnicima vlasti, te o njegovim informacijama i učešću hapšenjima i pritvorima, kao i o bici kod Glođana 24. marta 1998, i Konferenciji u Rambuju.

Lajmi piše da to nije bio kraj, jer su tužioci sa Thaçijem razgovarali i nekoliko mjeseci kasnije, tačnije u julu 2020. godine.

Tada su ga pitali o nekim drugim imenima, ličnostima OVK, o komandnoj strukturi, o hijerarhiji i bazi vojske. Ovog puta je upitan o odnosima sa Rexhepom Selimijem, Sabitom Gecijem i Sylejmanom Selimoijem, kao i o njegovoj ulozi u Rambujeu.

“Thaçi je pružio dokaze o događajima u vezi sa optužbama, uključujući, ali ne ograničavajući se na njegovo članstvo u OVK, njegovo kretanje unutar i van Kosova, njegovo vođenje Direkcije za informisanje OVK, komandne strukture, hijerarhiju i baze OVK, odnose sa Bislimom Zurapijem, Rexhepom Selimijem, Sabitom Gecijem, Sylejmanom Selimijem, Kadrijem Veselijem, Agimom Çekuom, kao i na hapšenje i pritvaranje nekih lica, te njegove funkcije i političke uloge u pregovorima i potpisivanju sporazuma u  Rambujeu”, navodi se dalje u tom dokumentu.

Pored pomenuta dva, Tužilaštvo je objavilo i materijale iz razgovora koje je ranije obavila Specijalna istražna grupa.

Osim Thaçija, tu su i detalji o razgovorima sa Kadrijem Veselijem, Jakupom Krasniqijem i Rexhepom Selimijem.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi