Važan trenutak za Kosovo

Potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ardian Gjini izjavio je da ta stranka vidi evropski plan kao veliki korak napred u okolnostima u kojima se Kosovo nalazi, prenosi Koha.

Gjini je, nakon sastanka koji je lider AAK Ramush Haradinaj održao sa izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, naveo da se stav njegove stranke u vezi sa evropskim prijedlogom nije promjenio.

"Imali smo važan sastanak sa Lajčakom. Ono što AAK već duže vrijeme govori u javnosti je danas potvrđeno. Mislimo da je Kosovo u važnom trenutku i vjerujemo da može da ide napred sa dogovorom koji je uokviren. Haradinaj je Lajčaku preneo mišljenje AAK da u ovom dokumentu ima napretka, razumemo da nema međusobnog priznavanja, ali sporazum sadrži elemente koji Kosovo dovode u sasvim drugu situaciju", rekao je Gjini.

Kako je dodao, AAK nema velikih dilema o evropskom prijedlogu.

„Haradinaj je zainteresovan za paket finansijske podrške koji je neophodan Kosovu nakon postizanja sporazuma. Postoje tačke u sporazumu i drugi detalji za koje smatramo da ih je potrebno pojasniti, ali nemamo velikih dilema”, naveo je Gjini.

Prema njegovim riječima, AAK očekuje da će 18. marta u Ohridu biti postignut dogovor za normalizaciju odnosa.

„Nadamo se da će biti napretka 18. marta. Sporazum je jasan, dok se aneks bavi pojašnjenjem i garancijama koje stranke zahtjevaju", naveo je Gjini.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore