Nakon sastanka sa Lajčakom

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasnići rekao je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom da sporazum sa Srbijom bez međusobnog priznanja ne okončava zamrznuti konflikt i da je kao takav neprihvatljiv, prenosi Ekonomija onlajn.

Krasniqi je izjavio da njegova stranka neće glasati za evropski prijedlog i optužio premijera Kosova Albiina Kurtija da je kriv za to što u njemu nema međusobnog priznanja sa Srbijom, a glavna tema je ZSO.

On je dodao da u protekle dvije godine Kurti nije uspio da ubedi međunarodnu zajednicu da konačni sporazum treba da obuhvati i međusobno priznanje.

„Upravo sam održao prijateljski i otvoren sastanak sa Lajčakom, sa kojim sam razgrao o procesu dijaloga i dogovoru. Lajčaku sam izneo stavove PDK i rezerve koje imamo prema evropskom prijedlogu. Nažalost, ono što danas imamo na stolu je sporazum bez priznanja i sa ZSO kao glavnom temom. Direktna je Kurtijeva odgovornost što dvije godine nije ubedio naše partnere da se postigne međusobno priznanje. Danas nemamo sveobuhvatan sporazum. Ovakvi naši stavovi ne iznenađuju međunarodne partnere. Stav PDK od 2018. godine je da je neophodno međusobno priznanje. Evropski prijedlog stvara novi status kvo“, izjavio je Krasniqi.

On je dodao da PDK neće podržati evropski prijedlog u Skupštini Kosova, ali da će sačekati da vidi kako će izgledati konačni doogovor Kosova i Srbije.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online