Predsjednik AKR-a

Predsjednik Alijanse za novo Kosovo Behgjet Pacolli smatra da bi Kosovo trebalo da normalizuje odnose sa Srbijom u okviru evropskog prijedloga, navodeći da taj prijedlog nije ono čemu su se građani Kosova nadali, ali nudi mogućnost za promenu "statusa kvo".

Pacolli je na Twitteru naveo da evropskim prijedlogom, Kosovo pravi ogromne kompromise, koji kako je naveo, imaju potencijal da stvore nove izazove.

On je dodao da je zato važno tražiti podršku EU i SAD, kako bi, navodi, došlo do priznanja nezavisnosti Kosova od strane pet članica EU i članstva u međunarodnim organizacijama.

"Sadašnji prijedlog nije ono čemu su se ljudi sa Kosova nadali i što su im obećavali godinama, ali nudi mogućnost za promjenu statusa kvo koji nije u njihovom interesu. Tim prijedlogom Kosovo pravi ogromne kompromise koji imaju potencijal da prodube polarizaciju i da stvore nove izazove za zemlju u budućnosti. Zato je važno tražiti podršku EU i SAD da bismo dobili priznanje pet zemalja EU, Akcioni plan za članstvo u NATO, članstvo u Savjetu Evrope, specijalizovanim agencijama UN i Interpolu", naveo je Pacolli.

Naglasio je da je važno imati jasnu mapu puta za implementaciju sporazuma.

Navodi da partneri Kosova treba da izvuku pouke iz protekle decenije.

Pacolli ističe da Kosovo "ima vodeću titulu na Balkanu u pogledu manjinskih prava".

"Međunarodna zajednica mora priznati vodeću ulogu Kosova u regionu kao demokratiji koja je stvarna za sve njene ljude. Integraciju Srba nije ometalo Kosovo, već hegemonistička politika Srbije", poručio je Pacolli.

Izvor: Kosovo Online