Često mijenja stav

Predsjednik Pokreta za jedinstvo Valon Murati rekao je da izjave premijera Albina Kurtija niko ne shvata ozbiljno, jer često mijenja stav, dodajući da Srbi na sjeveru Kosova imaju pravo da se "priključe" Srbiji, prenosi Teve 1.

Murati je, govoreći o izjavama Kurtija da do razmjene teritorija nikada neće doći, rekao da njegovo 'nikad' niko ne shvata ozbiljno.

„Kurtija nikada niko neće shvatiti ozbiljno. Njegova konstanta je promjenljiva, ako i postoji nešto konstantno u njegovim stavovima“, rekao je Murati.

On je naglasio da je Kurti od stupanja na vlast promjenio stav.

Prema njegovim riječima, zbog međunarodnog konteksta svaki premijer Kosova je dužan da prednost da pregovaračkom procesu.

„Prioriteti svakog premijera Kosova od 2011. godine do sada bili su razgovori, ne zato što su oni to željeli, već zbog međunarodnog konteksta. Umjesto da Kurti kaže da će se prema tome odnositi ozbiljno, on je dvije godine bežao i postavljao uslove koje nikada nije ispoštovao”, rekao je Murati.

On je naglasio da tri opštine na sjeveru Kosova gdje su Srbi većina imaju pravo na priključenje Srbiji i samoopredjeljenje, kao i Albanci na jugu Srbije.

„Zalažem se da se Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu da pravo na samoopredjeljenje. Mislim da te opštine imaju pravo da se pridruže Srbiji. Po mišljenju Pokreta za jedinstvo, Srbi imaju pravo na samoopredjeljenje, kao što to imaju i Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi“, rekao je Murati za Teve 1.

On kaže da ZSO u bilo kom obliku objedinjuje opštine.

„Mislim da Udruženje, u bilo kom obliku, kada ujedinjuje opštine, ima predsjednika i skupštinu započinje svoj život, u smislu nadležnosti. Sukob koji imamo sa Srbijom sada će se prebaciti na sukob nefunkcionalnosti Kosova po pitanju Zajednice“, rekao je Murati.

Izvor: Kosovo online/TV1