Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske pratije Kosova Memli Krasnicqi ocjenio je da sa novim ovlašćenjima opština sa srpskom većinom, Kosovo rizikuje da "propadne kao država", kao i da evropski plan nije dovoljan, jer ne sadrži međusobno priznanje od strane Srbije, prenosi Dukagjini.

“Znam da danas Albin Kurti nema glasove koje je imao, ali to je od male važnosti sve dok ima legitimitet da bude na vlasti”, rekao je Krasniqi.

On je naveo da je glavna Kurtijeva greška to što nije bilo koordinacije kada je trebalo i što je on bio neorganizovan zbog pritiska i straha.

“U nedostatku priznanja, imaćemo izazovnu državu, da ne kažem neprijatelja, suprotstavljajući joj se na svakom koraku. Sa novim ovlašćenjima opština, zaista mislim da Kosovo u nekom trenutku rizikuje da bude propala država“, rekao je Krasniqi.

Naveo je da PDK nije protiv ZSO, ali da ona treba da bude uspostavljena u skladu sa Ustavom.

Ocjenio je da član 6 evropskog prijedloga predviđa beskonačne pregovore i mnoge nove kompromise, za koje smatra da Kosovu nisu potrebni.

O temama, koje, prema njegovim riječima, donosi taj član, razgovaralo se od početka tehničkog dijaloga.

Za njega je i terminologija koja se koristi u sporazumu koji je predložila EU problematična zbog jezičkih nejasnoća, a posebno to što je umjesto riječi „konačan“ upotrebljen izraz „pravno obavezujući sporazum“.

„Ceo tekst pati od onoga što je trajna slabost evropskih tekstova, konstruktivne dvosmislenosti, što olakšava svakoj strani da tumači to kako hoće, da ‘puni glave’ onih koji ih podržavaju“, rekao je Krasniqi.

On je Kurtija nazvao kukavicom, rekavši da je i “prevarant, koji ne govori istinu, jer je se plaši".

Prema njegovoj ocjeni, Kurti je doveo do toga da međunarodna zajednica "izgubi vjeru u Kosovo".

“Kosovo se odreklo međusobnog priznanja sa Srbijom, a za to je kriv Albin Kurti”, rekao je Krasniqi i dodao da će odustajanje od priznanja sa Srbijom doneti nove probleme u nastojanjima da Kosovo priznaju države koje to nisu učinile.

"Zvanično smo odustali, kao država, preko Albina Kurtija koji ima moć odlučivanja, od međusobnog priznavanja. To je veoma problematično, i biće iskorišćeno kao prepreka za druga priznanja", rekao je on.

Krasniqi je rekao da tačka u kojoj se kaže da Srbija neće sprečiti Kosovo da se pridruži međunarodnim organizacijama nije nešto novo, ali i dodao da Srbija nema uticaj na velike organizacije u koje je Kosovo zainteresovano da se pridruži, poput Evropske unije, UN i NATO.

“Srbija nije sprečila Kosovo da uđe u velike organizacije, nije nas sprečila u UN, sprečila nas je Rusija. Nije nas Srbija sprečila da uđemo u EU, ali Španija jeste“, rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini