Predstavnik EU u dijalogu

Predstavnik Evropske unije u dijalogu Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je poslije sastanka sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem da strane u dijalogu moraju da se dogovore o implementacionom aneksu, inače sporazum neće biti obavezujući, prenosi Gazeta express.

On je rekao da je sa premijerom Kurtijem imao konstruktivan i veoma važan razgovor o tome kako Kosovo vidi pitanje implementacije sporazuma. Lajčak je naveo da je sastanak ispunio njegova očekivanja u vezi sa ovim aspektom i da on sada dobro razume kakva su očekivanja Kosova.

„Moramo da se dogovorimo o sprovođenju. U suprotnom, sporazum neće biti obavezujući. Imali smo konstruktivan i veoma važan razgovor sa Kurtijem. Sastao sam se i sa predsjednicom Vjosom Osmani. Glavna svrha ovog sastanka je da steknem uvid u to kako Kosovo vidi implementaciju. Ovaj sastanak je ispunio moja očekivanja u ovom kontekstu”, rekao je Lajčak.

On je najavio da će sa istim ciljem posjetiti i Beograd.

Lajčak je rekao i da je posljednji sastanak u Briselu bio uspješan i da su se Kurti i Vučić saglasili da nema potrebe da se više razgovara o sadržaju sporazuma, preneo je Lajmi.

"Tekst je već javan i svi znaju šta sadrži. Moramo da se dogovorimo kako da ga sprovedemo, da znamo koji su koraci, redosled i vremenski okviri. U suprotnom, to će biti samo politički dogovor, a ne formalni“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express/Lajmi