Portparol State departmenta

Američki State department saopštio je da je Zajednica srpskih opština od suštinskog značaja za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, prema prijedlogu EU, koji SAD snažno podržavaju. Kako prenosi RTV, portparol Ned Price je poručio i da Vašington želi finalizaciju međusobnog priznavanja između Kosova i Srbije, uz konstataciju da nije moguće odrediti konkretan vremenski okvir za to.

“SAD žele da "Prijedlog EU – Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije“ na kraju dovede do međusobnog priznavanja. SAD pozivaju na hitno okončanje međusobnog priznavanja između Srbije i Kosova”, rekao je Price.

Na pitanje kojim redosljedom će se rješavati implementacija Zajednice srpskih opština, Price je ukazao da je sporazum o aneksu implementacije od suštinskog značaja za normalizaciju ovog prijedloga EU.

"Napredak ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom i dalje je ključan za izgradnju budućnosti Kosova kao suverene, multietničke i nezavisne zemlje integrisane u evroatlantske strukture“, objasnio je Price.

Istakao je da dijalogom, Kosovo i Srbija treba da dođu do sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa.

“Napredak će tada otvoriti vrata za evropske integracije obe zemlje“, rekao je on.

Price je istakao da je normalizacija odnosa Kosova i Srbije „od suštinskog značaja za veću bezbjednost, stabilnost i prosperitet” Zapadnog Balkana.

On je ponovio podršku SAD napretku dijaloga premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, navodeći da iako su briselski pregovori koji su održani krajem februara predstavljali pozitivan „iskorak“, ostaje težak posao.

"Smatramo da normalizovani odnosi treba da budu usredsređeni na eventualno međusobno priznanje“, objasnio je Price.

"Ovo je proces koji vodi EU. SAD su podržale naše saveznike u Evropskoj uniji na svaki mogući način. Bili smo prisutni na ovim razgovorima. Gabriel Escobar, naš zamjenik pomoćnika sekretara, takođe je bio aktivno angažovan sa strankama i nastaviće da čini sve što je u našoj moći da podrži ovaj proces. To je, opet, napredovalo na važne načine, sa nekim teškim radom pred nama”, dodao je on.

Što se tiče vremenskog okvira za međusobno priznanje, Price je rekao da Bidenova administracija želi da se pitanja i tenzije između Kosova i Srbije „riješe što je prije moguće”, ali da ne mogu da odrede konkretan vremenski okvir.

"Želimo da se ova pitanja, te tenzije između Kosova i Srbije riješe što je prije moguće“, odgovorio je Price.

Podržavajući dijalog koji vodi EU, Price je rekao da će SAD preduzeti „sve korake” kao partner Kosovu, Srbiji i EU kako bi podržale ubrzanje na svaki mogući način poboljšanja odnosa između Kosova i Srbije, ali da ne mogu da stave vremenski okvir na to.
Izvor: RTV