Specijalni sud

Specijalno tužilaštvo u Hagu dodalo je spisku svjedoka i druge materijale u vezi sa prvih 40 svjedoka koje namjerava da pozove u procesu protiv vođa Oslobodilačke vojske Kosova. U podnesku na oko 22 stranice pominju se i drugi bivši komandanti OVK koji su prošli sudske postupke kao optuženi za navodne ratne zločine, među kojima su Fatmir Limaj i Haradin Balaj, piše Lajmi.net.

Haradina Balaja je Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju osudio na 13 godina zatvora za ratne zločine počinjene u pritvorskom centru u Lapušniku.

U svom podnesku, Specijalno tužilaštvo naziva Balaja osumnjičenim počiniocem zločina u Lapušniku.

Pominju potvrdu koju je potpisao komandant Brigade 314, koja dokazuje da je Balaj bio pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova od aprila 1998. do septembra 1999. godine.

„Riječ je o potvrdi T-03-66 P9, koju je potpisao komandant 314. brigade 5. novembra 1999. godine, u kojoj se navodi da je Haradin Balaj bio pripadnik OVK od 8. aprila 1998. do 19. septembra 1999. godine. Haradin Balaj je osumnjičeni počinilac zločina u Lapušniku, pritvorski objekat, u proljeće/ljeto 1998. godine. Predloženi član je otkriven na osnovu pravila 102 (3) 114 i njegova važnost je naglašena tokom nedavnih rasprava. Dokument je, dakle, dovoljno važan i u ovoj fazi neće proizvesti štetne predrasude za odbranu“, kažu u Specijalnom tužilaštvu.

U Tužilaštvu se navodi da postoji i materijal koji je odnesen iz kuće komandanta "Čelik". Čini se da su ovi dokumenti zaplenjeni tokom racija prethodnih godina.

Tužilaštvo kaže da ovi dokumenti pokazuju organizaciju unutar OVK, koja je bila zasnovana na ovlašćenju Generalštaba.

Nadalje, tužilaštvo navodi da ova dokumenta pripadaju vojnoj policiji OVK.

„Dokaz U003-3354-U003-3358 se sastoji od pet stranica evidencije o tadašnjim pripadnicima vojne policije OVK, koji su zaplenjeni u kući Fatmira Limaja. Dokument je ranije objelodanjen u skladu sa pravilom 102 (3) 116 i tek je u kontekstu nedavnih priprema za suđenje ponovo procenjen njegov značaj. Taj dokument pokazuje organizaciju unutar OVK i napore navodnih pripadnika NPK da sprovedu ovlašćenja glavnog štaba. Dakle, dokument ima dovoljnu važnost i zbog svoje ograničenosti i obima nije učinjena štetna predrasuda za odbranu”, navodi Tužilaštvo.

Pored navedenog, Tužilaštvo je identifikovalo i druge materijale za koje smatra da su važni da se nalaze na spisku dokaza.

Ove materijale je, prema Tužilaštvu, izostavio sudija za prethodni postupak i sada je važno da ih prihvati prvostepeno vijeće.

Izvor: Kosovo online/Lajmi