Povećanje tarifa

Odluka Vlade Kosova da subvencioniše račune potrošača koji štede struju “ostaće na snazi do daljeg”. Tako su zvaničnici odgovorili na pitanje Radija Slobodna Evropa do kada će računi za struju biti subvencionisani, uzimajući u obzir upozorenja Regulatorne kancelarije za energetiku (ERO) o mogućnosti povećanja tarifa za struju od 1. aprila.

Na osnovu preliminarnih procena, tarife bi mogle da porastu za 14 odsto, kažu u Kancelariji, iako je odluka još u fazi konsultacija.

U vladi nisu želeli da govore o mogućem povećanju tarifa, rekavši da se "mora sačekati konačna odluka".

Podseća se da je Vlada Kosova od septembra prošle godine subvencionisala račune potrošača koji su mesečno uštedeli najmanje 5 odsto električne energije u odnosu na isti mesec 2021. godine.

U Kancelariji je za Radio Slobodna Evropa rečeno da je u vezi sa preliminarnim procenama za povećanje tarifa, već dobila komentare od Operatora sistema prenosa tržišta (KOSTT), Kompanije za distribuciju električne energije (KEDS), Kosovske kompanije za snabdevanje električnom energijom (KESCO), Kosovske energetske korporacije (KEK), te kabineta predsednice i premijera.

“U procesu smo procene dobijenih komentara zainteresovanih strana i nakon njihove analize objavićemo konačni izveštaj”, navodi se u saopštenju ERO.

Konačna odluka o poskupljenju struje biće doneta ovog meseca.

Kosovo je 2022. godinu završilo sa prosečnom stopom inflacije od oko 12 odsto i prosečnom platom od oko 480 eura.

Trenutno, kupci koji koriste više od 800 kilovat sati električne energije mesečno plaćaju 12,5 centi po kilovatu po visokim tarifama i 5,9 centi po niskim tarifama. Potrošači koji troše manje plaćaju sedam centi po kilovatu tokom skupih tarifa i tri centa po jeftinim tarifama.

Važeće tarife električne energije važiće do 31. marta.

ERO analizira i utvrđuje naknade svake godine.​

KEDS je zatražio povećanje tarifa za struju, a njen zahtev je bio da to poskupljenje bude 55 odsto.

Ta kompanija nije odgovorila na pitanje RSE šta ju je navelo da zatraži ovo povećanje, ali se podseća da je KEDS u saopštenju od 8. Februara taj zahtev obrazložio poskupljenjem uvezene struje, kao i nemogućnošću Kosovske energetske korporacije (KEK) da proizvede neophodnu struju, posebno tokom zimske sezone.

Kosovo trenutno ima kapacitet da proizvede oko 800 megavata električne energije na sat, dok njegove potrebe u zimskim danima dostižu i do 1.300 megavata na sat. Razliku uvozi iz inostranstva.

Kosovo uvozi struju po ceni električne energije na mađarskoj berzi HUPKS.

U avgustu 2021. cena je bila 150 eura po megavatu. U avgustu 2022. cena je dostigla oko 430 eura po megavatu, ali se kasnije stabilizovala na oko 260 eura.

Danas, 7. marta 2023. cena megavata na HUPKS berzi bila je 142 eura.

Profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini Berim Ramosaj kaže da na osnovu globalnih kretanja cena, povećanje tarifa električne energije za 14 odsto nije veliko, ali da na osnovu strukture stanovništva na Kosovu i ekonomske situacije građana, postavlja “velika pitanja o mogućnostima snalaženja”.

“Ako ERO ima jake argumente za poskupljenje, onda bi vlada morala da dozvoli povećanje cena. Ali, takođe, trebalo bi da subvencioniše one porodice, koje imaju niska primanja, odnosno one slojeve stanovništva koji zaista nisu imali povećanje prihoda“, kaže Ramosaj za Radio Slobodna Evropa.

Ukazuje i da, ako povećanje tarifa električne energije za 14 odsto bude linearno – odnosno za sve potrošače – onda će proizvodna preduzeća, koja su veliki potrošači električne energije, povećati cene proizvodnje ili njihovih usluga.

To će, prema njegovim rečima, izazvati lančani efekat i doći će do povećanja cena i proizvoda opšte široke potrošnje, a posledice će najviše trpeti socijalne kategorije sa niskim primanjima.

Zato bi, kaže, i pored povećanja cena, u normalnim uslovima, vlada morala da subvencioniše te kategorije.

Ministar finansija, rada i transfera Kosova Hekuran Murati rekao je 3. februara da je više od 200.000 porodica dobilo subvencije za struju.