Ambasador Francuske na Kosovu

Ambasador Francuske na Kosovu Olivier Guérot ocjenio je da bi sporazum na osnovu evropskog prijedloga mogao biti prilika za konkretan napredak u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i pozvao je kosovske vlasti i opoziciju da na drugi način sagledaju formiranje Zajednice srpskih opština i da cijene napore EU i SAD koje ulažu u dijalog, prenosi Reporteri.

Guérot je ocjenio i da bi sklapanje sporazuma moglo da bude istorijska prilika za Srbiju i Kosovo.

"To je prava prilika za konkretan napredak u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Sporazum o kojem se razgovaralo 27. februara ima potencijal da bude istorijski za obe zemlje. To je nešto veoma pozitivno i u interesu Kosova kao države", kazao je Guérot.

Zatražio je od kosovske opozicije i vlasti da na drugi način sagledaju formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da cijene napore EU i SAD za dijalog.

"Kosovo je demokratska zemlja i normalno je da pozicija i opozicija budu u opoziciji po raznim pitanjima. Kao što smo tražili od Vlade Kosova, tražimo i od opozicije da na pitanje Zajednice pogleda na drugi način, da sagleda širu sliku i da cijeni napore koje međunarodna zajednica ulaže za Kosovo i Srbiju“, naveo je francuski ambasador.

Na pitanje da li smatra da će Srbija prihvatiti takav sporazum, Guérot je rekao da ne može sa sigurnošću da tvrdi, ali da bi sporazum bez sumnje bio i u interesu Srbije.

"Nadamo se da će biti dogovora, ali nije na meni da govorim da li će ga Srbija potpisati ili ne, to je zadatak Lajčakovog tima i dvije pregovaračke strane. Za nas je važno da postoji politička volja i stalno pokušavamo da ohrabrimo obe zemlje da pokažu svoju fleksibilnost i prihvate plan", rekao je.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri