Poslanik AAK-a

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri prisustvovao je kao predstavnik Skupštine Kosova 67. zasjedanju Komisije za status žena u Njujorku, gdje je istakao da je jedan od prioriteta Kosova da žene postanu afirmisanije u društvu i lakše dolaze do posla.

Tahiri je tokom skupa, na čijem otvaranju se obratio generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) António Guterres, istakao da Ustav Kosova ima visoke međunarodne standarde u vezi sa ljudskim pravima.

Šezdeset sedma sjednica Komisije zaseda do 17. marta, pod prioritetnom temom "Inovacije i tehnološke promjene i obrazovanje u digitalnom dobu za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje svih žena i djevojaka".

Najveći godišnji skup Ujedinjenih nacija o rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena okuplja predstavnike država članica, entiteta Ujedinjenih nacija i civilnog društva i nevladinih organizacija iz cijelog svijeta, a organizatori skupa je Komisija za položaj žena pri UN.

U okviru zasjedanja učesnici će govoriti i o izazovima i mogućnostima u postizanju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena iz ruralnih sredina, a tokom zasjedanja 67. Komisije u Njujorku predviđeni su i ministarski okrugli stolovi, opšta diskusija i intereaktivni dijalozi.

Tahiri je objavio na Facebooku saopštio da je fokus njegovog predstavljanja na konferenciji bila afirmacija dostignuća Kosova, u zakonodavnom, političkom i opštem društvenom razvoju.

"Naglasio sam potrebu za pojačanim naporima da se postigne značajniji i održiviji napredak. Kao državama i nacijama, potrebno nam je više dostignuća u obrazovanju i društveno-ekonomskom osnaživanju, posebno više zapošljavanja i finansijske nezavisnosti. Kosovo je 2020. godine odobrilo Istanbulsku konvenciju. Takođe, preduzeli smo važne korake, prilagođavajući se Ustavu i zakonima, međunarodnim principima i standardima u pružanju jednakih mogućnosti i osnaživanju žena", napisao je Tahiri.

On je rekao da Kosovo ima nasleđe najveće misionarke čovječanstva, Majke Tereze, koju "prate ambasadori mira i mnoge zvezde u muzici, sportu i umjetnosti koje nas čine ponosnim kao zemlja i društvo".

"Postignuća nam služe kao motivacija, ali ima mnogo posla za nas, tako da žene na Kosovu imaju nesmetan i afirmativan pristup zapošljavanju, institucijama, socijalnoj inkluziji, pravdi, obrazovanju i finansijama. Pred nama je dug put!", zaključio je Tahiri.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri