Njemački ambasador na Kosovu

Njemački ambasador na Kosovu Jorn Rohde upozorio je opozicione partije na Kosovu da ne koriste temu ZSO za unutrašnje političke igre i pozvao ih da podrže evropski prijedlog, imajući u vidu da iza njega stoje najbliži partneri Kosova, prenosi Reporteri.

Rohde je naglasio da je sporazum o ZSO ostavljen vladi Albina Kurtija kao nasleđe od prethodnih vlada, koje je činila današnja opozicija.

“U četvrtak je bila skupštinska rasprava koja je trajala do iza ponoći. Pratim njihove izjave i ono što mogu da kažem u vezi ZSO je da se ne isplati pričati o prošlosti. Postoji obaveza koja je sa prethodnih vlada koju je činila današnja opozicija preneta na ovu. Tadašnja vlada, sastavljena od današnje opozicije, dobila je obaveze koje nije sprovela i sada se ova vlada mora suočiti s tim nasleđem”, izjavio je Rohde.

Zamolio je opoziciju da podrži francusko-njemački plan i pozvao ih na odgovornost.

„Lično, od opozicije očekujem državnu političku odgovornost i ovom prilikom želim još jednom da istaknem da cijela međunarodna zajednica, a posebno najbliži partneri Kosova, snažno stoje iza ovog prijedloga. Stoga se nadam da će se opozicija ponašati konstruktivno i da ovu superpolitičku temu neće koristiti za unutrašnje političke igre kao što se to dešavalo u prošlosti. Sada se radi o obezbjeđivanju budućnosti, a ovdje svako ima svoju političku odgovornost, a posebno opozicija“, rekao je Rohde za Radio Kosovo.

Čak su i Sjedinjene Američke Države izrazile zabrinutost zbog izjava opozicije o protivljenju evropskom prijedlogu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri