Master fizičar preti odlaskom

U jednoj od glavnih tačaka Štrpca, i dalje stoji obavještenje da je Lazar Millenković stavio na prodaju svoju imovinu u selu Sevce u ovoj opštini. Uzrok prodaje kuće, kako se navodi, su Srpska lista i predsjednik opštine Dalibor Jevtić.

Milenković nije pristao na razgovor, ali je telefonom za RTK rekao da nema šta da izjavi, sugerišući da odgovor treba tražiti od predsjednika opštine.

Međutim, kako piše portal Radio KiM Lazar Milenković, diplomirani master fizičar, najavio je da će sa svojom porodicom da napusti rodno Sevce u opštini Štrpce jer, kako kaže, za njega i njegove ukućane tamo nema posla. Za sve krivi gradonačelnika Dalibora Jevtića koji "jedini odlučuje koga će zaposliti, a koga otpustiti". Iz Opštine demantuju ove tvrdnje, uz obrazloženje da je u pitanju radno mjesto " po sistemu Republike Srbije" za koji oni nisu nadležni.

Dvadesetdevetogodišnji Lazar Milenković iz Sevca radio je u tri škole u Sirinićkoj župi: OŠ "Staja Marković", OŠ "Šarski odred" i OŠ "Jovan Cvijić" gdje je držao dva časa nedjeljno. U dvije škole je predavao fiziku, a u jednoj matematiku. Zaposlen je 1. septembra 2021. godine i svi njegovi ugovori su bili na po 60 dana.

"Nakon toga su bili produženi, sve do naredbe Dalibora Jevtića (gradonačelnika Štrpca) da mi konačno daju otkazno rješenje. Na mom mjestu su zaposlili koleginicu koja je takođe u istom rangu kao i ja. Zbog čega su meni skinuli časove a njoj dali - moraćete da pitate Dalibora Jevtića", kazao je Milenković za Kim.

On je istakao da je i od direktora OŠ "Šarski odred" u Sevcu i od direktora OŠ "Staja Marković" u Štrpcu dobio isto obrazloženje, a ono glasi:

"’Lazo moramo te skinuti, došlo je naređenje, moramo primiti drugog’. Naravno, nisu imali zamjerke na moj rad u školi. Što se tiče direktora svih škola, imamo samo jedno da kažem - svaka im čast, nije ni njima lako jer su pod velikim pritiskom. Ne smeju ni da pitaju zašto su meni skinuli časove, a zašto su ih drugom dali", objasnio je Milenković.

Međutim, direktor OŠ "Staja Marković" je za Radio Kim kazao da je Milenković radio kao zamjena.

"On je bio zamjena zamjeni. Na trudničko, odnosno porodiljsko odsustvo, otišla je djevojka. Bio je sa ugovorom do 60 dana i to je bio razlog kod mene. To jedino mogu da vam kažem kao direktor", kratko nam je rekao Čedomir Nikolić.

Željan Stojčetović, direktor OŠ "Šarski odred" u Sevcu i Srđan Ivanović iz Srednje škole "Jovan Cvijić" našoj redakciji nisu bili dostupni za komentar.

Na optužbe Lazara Milenkovića da je gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić odgovoran za sve, iz Info službe Opštine Štrpce su odgovorili sljedeće:

"Hvala Vam na upitu. Inače, činjenica je da govorimo o dva različita sistema i da se ovaj upit odnosi na obrazovanje koje funkcioniše u sistemu koju finansira Republika Srbija. Žao nam je što se medijska pažnja pojedinaca dobija tako što će se za sve okriviti Dalibor Jevtić, očigledno da im je tako najlakše. Opština Štrpce stoji uvijek na raspolaganju za sve ono što dolazi iz djelokruga rada ove lokalne samouprave", odgovoreno je kratko na pitanje Kim radija.

Međutim, Milenković se ne slaže sa ovim navodima.

"Gradonačelnik je jedini koji odlučuje koga će zaposliti, a takođe i koga će otpustiti sa posla. Opštini Štrpce i gradonačelniku Daliboru Jevtiću obraćao sam se bezbroj puta. Uvijek su bili "na službenom putu" i za mene su vrata bila zatvorena. Poslao sam i pismo gdje sam naveo da ukoliko nam niko ne pomogne, da smo primorani da napustimo rodni kraj", istakao je Milenković, dodajući da niko u njegovoj porodici nije zaposlen.

Osim Lazara, bez posla su i njegova dva brata, roditelji i stric, a u istom domaćinstvu živi i njegova baka.

Drugi građanin Štrpca koji je pristao da govori rekao je da od dolaska Srpske liste na vlast stvari ne idu dobro.

„Opštinsko rukovodstvo je poništilo moju odluku o izgradnji. Umjesto da mi daju drugu dokumentaciju koja mi je potrebna, a ne znam koja je. Više puta sam se obraćao opštini, nisu htjeli da me upoznaju s procedurom, kako objekat ne bi truno i propadao“, rekao je RTK Stale Staletović, mještanin Štrpca.

U opštini Štrpce nisu pristali da govore pred kamerama, ali u pismenom odgovoru, rasvjetljavaju oba slučaja.

Za prvi kažu da nije u njhovoj nadležnosti, i da se upit odnosi na obrazovanje koje finansira Srbija, i da im je žao što pojedinci dobijaju medijsku pažnju okrivljujući gradonačelnika Jevtića. Dok se u drugom slučaju, prema saopštenju, kaže da je građaninu zabranjeno da gradi benzinsku pumpu u stambenom naselju, kao i u blizini dječijeg vrtića koji se nalazi 100 metara odatle.