Zakonom zabranjeno

Povjerenica Agencije za informisanje i privatnost Krenare Sogojeva-Dermaku tvrdi da je Socijaldemokratska partija objavljivanjem potpisa za peticiju iz 2016. protiv sporazuma ZSO, objelodanila lične podatke građana Kosova, zbog čega će morati da snosi posljedice, prenosi Ekonomija onlajn.

Sogojeva-Dermaku je rekla da je objavljivanje podataka u peticijama zakonom zabranjeno.

"U početku je Agencija za informacije i privatnost izdala saopštenje za javnost i obaveštenje za građane da je peticija koja sadrže lične podatke, ime, prezime, mjesto rođenja, matični broj, ali i broj telefona, zabranjena u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti”, rekla je Sogojeva-Dermaku.

Socijaldemokratska partija je juče u performansu ispred Vlade Kosova izložila papire sa potpisima za pomenutu peticiju, a Sogojeva-Dermaku je rekla da će Agencija doneti konkretne odluke.

"Objavljivanje ovakvih lista prevazišlo je svrhu za koju su ti podaci prikupljeni zbog čega dolazi do povrede načela prekoračenja svrhe, pa ćemo mi kao Agencija postupiti prema našim ovlašćenjima i onda ćemo izaći sa konkretnim odlukama”, rekla je Sogojeva-Dermaku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online