Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri kaže da evropski prijedlog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije nosi dva ozbiljna rizika a to su da nema novih priznanja i prevazilaženje prošlosti, prenosi Indeks onlajn.

Prema njegovim riječima prvi je da neko vrijeme ne bi trebalo da bude zahtjeva za priznavanje nezavisnosti Kosova a drugi je vezan za tačku "prevazilaženja prošlosti".

“Prvi problem je da neko izvesno vrijeme ne bude priznanja. Strane su saglasne da u ovom prelaznom periodu neće biti zahteva za priznavanje. Izgubili smo kredit i mogućnost da nešto zahtjevamo. Drugo, prevazilaženje prošlosti povezano je i sa neznanjem. U nedavnoj prošlosti mnogo je toga što se očekivalo učešćem u procesu pomirenja, u novonastaloj situaciji kada dolazi izvinjenje za napravljenu ratnu štetu. Ovaj sporazum daje veoma nezasluženu čast Srbiji jer kažu da smo se dogovorili da ne pričamo o prošlosti”, rekao je Haziri za TV1.

Haziri navodi da postoji mogućnost da ukoliko ovaj sporazum bude potpisan između Kosova i Srbije, dvije od pet država EU koje nisu priznale Kosovo to učine.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline